Hirdetés

Máris megjelent a Microsoft Surface 3 tablet

Mindössze pár nappal ezelőtt pletykáltunk a Microsoft Surface Pro 3 kisebbik testvérének és egyben a Surface 2 utódjának, a Surface 3 tabletnek érkezéséről. Nem is kellett sokáig várni, a kész termék máris hozzáférhető annak ellenére, hogy a források az április 29-én kezdődő Build konferenciát jelölték meg a bemutató időpontjának. Nos ez a dátum nem jött be, ugyanis a gép mától előrendelhető, szállítása pedig május 5-ével veszi kezdetét.


[+]

Magával a termékkel illetve specifikációival kapcsolatosan nem sok részlet derült ki korábban, a források Intel Atom vagy Core M processzort vizionáltak, ám a 10,8"-es 1920x1280 képpontos, azaz a Pro kiadáshoz hasonlóan 3:2 képarányú érintőkijelzővel ellátott masina végül az előbbit kapta meg. A 14 nm-es SoC egyébként az alaposan megújított, Broadwell IGP-jében ismert Gen8 architektúrát hordozó Atom családból kerül ki, azaz a Cherry Trail platformra épül. Ezen belül belül is az erősebb, x7 jelű változat kerül a Surface 3-ba, amiből jelenleg egyetlen típus érhető el, a legfeljebb 2,4 GHz-re képes négymagos x7-Z8700.


[+]

Mivel a Surface 3-at a Pro 3 kisebbik testvéreként emlegetik, ez nem csak a hardverben mutatkozik meg, hanem a fizikai valójában is. Konkrétan ez azt jelenti, hogy míg a Surface Pro 3 vastagsága 9,1 milliméter, tömege pedig 800 gramm, addig a Surface 3-nél mindössze 8,7 milliméteres vastagsághoz 622 grammos tömeg társul. Sajnos a Surface Pro 3-nál megismert támasztékot, vagy nevezzünk kickstandnek, nem kapja meg a Surface 3 háza, helyette egy 3 állású jár, ami inkább a Surface 2-nél látott megoldás továbbgondolásának tűnik.


[+]

Ami a portokat illeti, teljes méretű USB 3.0 mellett elfért egy mini DisplayPort és egy 3,5 mm-es jack is, valamint egy microSD kártyaolvasó sem maradt le róla, a töltés pedig microUSB-n keresztül valósítható meg – az üzemidő egyébként 10 óra lesz videólejátszás közben. A vezeték nélküli hálózati vezérlők (IEEE 802.11ac Wi-Fi + Bluetooth 4.0) és két kamera is az összeállítás részei, az előlapi egység 3,5 megapixeles, míg a hátlapi 8 megapixeles érzékelőt rejt, és mindkettő képes 1080p felbontású mozgóképek megörökítésére.

Az összeállításhoz természetesen opcionálisan rengeteg kiegészítő megvásárolható. Ilyen például az opcionális LTE modemes verzió, a dokkoló állvány, a Type Cover billentyűzet (130 dollárért) és a 256 nyomás érzékelésére képes digitalizáló toll azaz Surface Pen (50 dollárért). Ehhez persze előbb a Surface 3 árát kell kicsengetni, ami felszereltségtől függően alakul. Az alapváltozatban 2 GB RAM és 64 GB tárhely kap helyet, amiért 499 dollárt kell fizetni, és mindössze 100 dollár pluszért cserébe 4 GB RAM és 128 GB-os tároló jár. Mindkét modell elérhető lesz az említett LTE modemmel, ám ezek ára egyelőre nem ismert.


[+]

A Surface 3 mint azt korábban említettük, szakított a Windows RT operációs rendszerrel, helyette a mostani masina Windows 8.1-gyel érkezik (1 évig ingyen Office 365 Personal irodaicsomaggal és 1 TB OneDrive tárhellyel), ami a Windows 10 megjelenésével természetesen frissíthető lesz ingyenesen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés