Hirdetés

Még él az AMD Quantum projektje, de nehéz lesz ténylegesen kiadni

Az AMD még az előző évi E3-on mutatta be a Quantum projektet, amely egy kifejezetten impozáns megvalósítása volt a jövő PC-inek, hiszen viszonylag kis méretbe volt nagy teljesítmény bezsúfolva. A koncepció viszont abban a formában már nem jutott el a piacig, ahogy bemutatkozott.

Az elsődleges probléma az volt, hogy rendkívül drágán gyártható rendszerről van szó, és igazából azokat az előnyöket, amelyeket felkínál olcsóbb, habár kevésbé látványos külsővel is meg lehet valósítani. Jó példa erre a Falcon Northwest Tiki, amely egy ténylegesen piacra kerülő, virtuális valósághoz tervezett csúcs-PC lesz és funkcionalitásban minden olyan dologra képes, amelyre a Quantum projekt, csak kevésbé egyedülálló a külseje. Ennek ellenére a Tiki sem nagy gép, tehát a látványon kívül az AMD konstrukciójának nincs előnye. A látvány pedig úgy néz ki, hogy a mai világban nem ér meg 15000 dollár körüli árazást, ami tulajdonképpen az OEM-ek részéről érthető.

Falcon Northwest Tiki
Falcon Northwest Tiki

Bár itt ténylegesen extrém árazásokról beszélünk, de még ebben a kategóriában sem mindegy, hogy a vásárlónak 5000 dollárral többet kellene fizetnie. Amíg tehát az AMD Radeon Pro Duo befér az OEM-ek meglévő konstrukciójába, addig a Quantum projekt eredménye csak egy tényleg szép kiállításdarab lesz.

AMD Quantum projekt
AMD Quantum projekt

Az AMD azonban magát az alapötletet nem kívánja eldobni, így továbbviszik ezt a vonalat. Ahhoz azonban, hogy ezt értékeljék az OEM-ek valami nagyot kell gurítani. Elsődlegesen olyat, amit más nem tud felmutatni. Az egyik érdekes kitörési lehetőség az AMD saját PCI Express alternatívája. Ez egy olyan skálázható technológia lesz, amely csatornánként 100 GB/s-os teljesítményt kínál, ráadásul memóriakoherens interfészről van szó. Ilyen formában például tervezhető egy olyan rendszer a Quantum projekt keretén belül, amelyen belül a központi egység és a grafikus vezérlő nem PCI Express felületen keresztül, hanem az AMD speciális interfészével kerül összeköttetésre, és ekkor már az OEM-ek hozzáállása is megváltozna, mivel megvan az az extra, ami eladhatóvá teszi a csomagot.

Ez az újfajta konstrukció a Zen esetében megvalósulhat, mert korábban kikerültek az internetre olyan diák, amelyek a Zeppelin kódnevű processzorhoz jeleznek négy darab úgynevezett GMI linket. Állítólag ez az a rejtélyes összeköttetés, amely a nagyobb teljesítményű, új generációs Radeon GPU-kban is megtalálható, és így kiváltható a PCI Express interfészt. A GMI egyébként nagyon hasonló lehet az NVIDIA NVLINK-hez, csak az AMD gyárt saját AMD64-es CPU-t is, így PC-ben is tudja biztosítani a Radeonok felé a támogatást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés