Megérkezett az AMD Ryzen

Nagy nap ez az AMD-nek: hivatalosan is bejelentették a Ryzent. Ha jól sikerül, újra versenyt hozhat az asztali gépekbe szánt CPU-k világába.

Amióta először demózták a Ryzent a CES-en, azóta folynak a találgatások arról, hogy mire lehet képes az AMD új processzora a valóságban. Az elmúlt hetekben kiszivárgott információkból általában mindenki azt a következtetést vonta le, hogy annyi év után az AMD-nek sikerülhet megismételnie az Athlon 64 X2-es bravúrt, és nem egyszerűen árban, de teljesítményben is megszorongatni az Intelt. Azt, hogy ez végül sikerült-e nekik, sajnos még nem árulhatjuk el, lévén a titoktartási szerződés március 2-ig köt bennünket, de legalább gőzerővel tudjuk futtatni a teszteket és elemezni a beérkezett processzorokat.

A teljesítménytől eltekintve azonban a főbb részleteket már el lehet árulni. Ezek közé tartozik, hogy a Ryzen CPU-k előrendelhetőek, a március 2-ai dátum pedig hard launch lesz, azaz ezen a napon a boltokban is megjelenhetnek a Ryzen 7-esek, míg az 5-ös és 3-as szériára kicsit tovább kell várni. Persze ahogy azt tudni lehetett, a nyolcmagos processzorokat tartalmazó 7-es széria a legérdekesebb, hiszen itt vannak a csúcsmodellek, ennek kell teljesítményben sokat nyújtani. Az első körben ez a család három tagból áll, amelyek adatai a következők:

Processzor AMD Ryzen 7 1800X AMD Ryzen 7 1700X AMD Ryzen 7 1700
Magok/szálak 8C/16T
Órajel 3,6 GHz (4 GHz turbo) 3,4 GHz (3,8 GHz turbo) 3,0 GHz (3,7 GHz turbo)
TDP 95 watt 65 watt
Ajánlott végfelhasználói ár 499 dollár 399 dollár 329 dollár

Ezen felül annyit azért megtehetünk, hogy a bejelentéshez kapcsolódó Tech Day rendezvényen kiadott diákat megmutatjuk – ezek az AMD saját mérései, és a Cinebench R15 CPU tesztjén elért eredményeket mutatják, egyelőre az 1800X-et és az 1700X-et az Intel Core i7-6900K-val és 6800K-val összehasonlítva.


(forrás: The TechReport) [+]

A rendezvényen ezen felül demózták még a videótömörítési sebességet is, ebben a Ryzen 7 1700 a Core i7-7700K-t utasította maga mögé, igaz, azt hozzá kell tennünk, hogy a HandBrake szereti a többmagos processzorokat, márpedig az 7700K egyidőben 8, az 1700 pedig 16 szálat tud futtatni.

Nem maradtak el a játékdemók sem, a Sniper Elite 4-ben két darab, dupla Radeon RX 480-at használó rendszert eresztettek egymásnak, az egyikben Ryzen 7 1800X-szel, a másikban Core i7-6900K-val – és az előbbi a legcsekélyebb mértékben sem maradt el az utóbbi mögött a beállított 4K-s felbontásban.

Ami magát a processzort illeti, elhangzott információk közül a legérdekesebb alighanem az 52 százalékot javuló IPC. A Zen mikroarchitektúra tervezésekor az AMD az eleve impozánsnak tűnő 40%-os IPC növekedést célozta meg (jó, ismerjük el, hogy a Bulldozer architektúra egyik gyenge pontja éppen az alacsony IPC volt), ehhez képest pedig tényleg remekül hangzik az 52%, és erre szükségük is volt, ha szeretnék elérni a Kaby Lake teljesítményét.

A Ryzen felépítése
A Ryzen felépítése [+]

A Tech Dayen előadó Lisa Su, az AMD ügyvezetője külön kiemelte, hogy a Zen esetében nem továbbfejlesztésről vagy javítgatásról van szó, hanem az alapoktól tervezték újra a processzort (a folyamat 4 évet és 2 millió munkaórát vett igénybe), amelyben egyébként – a 8 magos változat esetében – 4,8 milliárd tranzisztor van.

FRISSÍTÉS: közben kaptunk infót, hogy a Computerbase-en a magyar piacot tekintve releváns német árak is fent vannak már, ezek sorban 359, 449 és 559 euró.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés