Hirdetés

Befutott a munkaállomásokba szánt ASUS Z97-WS WorkStation alaplap

Az ASUS is azon gyártók között volt, amely rekord számban mutatott be Intel Z97 és H97 PCH-ra épülő alaplapot az elmúlt héten, de ahogyan azt sejteni lehetett, a sornak még koránt sincs vége. A mai nappal a munkagépekbe, munkaállomásokba szánt WorkStation, azaz WS jelzéssel ellátott verziót prezentálták, aminek fő jellemzője a strapabíróság, a hatékony működés, valamint a sok PCIe foglalatos kártya befogadására alkalmas kialakítás – négyutas CrossFireX és SLI támogatással, szem előtt tartva a grafikus és egyéb munkaállomások igényeit.


[+]

Ez utóbbinak megfelelően az előd WS alaplapokhoz hasonlóan most is csak és kizárólag PCIe sínek kerültek az ATX méretű, LGA1150 foglalatos deszkára, köztük 4 darab teljes hosszúságú PCIe x16 (sávkiosztás szerint 2x16, x16/x16/x8 vagy 4x8), egy nyitott végű PCIe x4, valamint egy pár PCIe x1. Felsőkategóriás mivoltából fakadóan az alaplapon minden – munkaállomások szempontjából fontos – újítás megtalálható, így a nagy darab natív és egy pár, ASMedia külső vezérlőn meghajtott SATA 6 Gbps csatlakozó mellé jutott egy SATA Express port, egy M.2 foglalat, illetve egy másik ASMedia vezérlő révén egy darab eSATA 6 Gbps csatlakozó is. A hálózati vezérlők terén az Intel Gigabit Ethernet vezérlőit használja az ASUS jelen modell esetében is, míg a hangkeltést a Realtek ALC1150 8 csatornás HD audiokodekre bízták. Természetesen a kategóriában nélkülözhetetlen az IEEE 1394 FireWire, így a VIA vezérlőjének köszönhetően ebből is rendelkezésre áll egy darab. USB kapukból sincs hiány, az öt darab natív USB 3.0-s és hat darab USB 2.0-s port mellett az ASMedia vezérlője tovább öt USB 3.0-s portot kínál.


[+]

Nem hiányoznak az alaplapról a korábbi WS alaplapokra és az ASUS Z97 összefoglaló cikkünkben beharangozott újdonságok egy része sem, mint a Dual Intelligent Processors 5, az új TPU és EPU, Q-Code logger és Dr. Power. A WS alaplap esetében az alkatrészek minősége és a tápellátás is kiemelt szerepet kap: a CPU és DRAM 8+2 fázisból gazdálkodik DrMOS technológiával, 12K kondenzátorokkal, Beat Thermal tekercsekkel és ProCool tápcsatlakozóval.


[+]

Az ASUS Z97-WS hazai rajtjáról nincs információ, de a külföldi webáruházak 290 dolláros ár mellett felveszik az előrendeléseket, a szállítást pedig holnapi napon kezdik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés