Mégis mikor érkezik a Kaveri APU?

A VR-Zone nemrég megírta, hogy a Kaveri APU startja csúszni fog, ami egy ideje vitákra ad alapot ugyanis a partnerek ezt tagadják, viszont az AMD – szokásához híven – a pletykákat nem kommentálja. A Kaveri APU szállítása az év elején taglalt útiterv szerint az év végén kezdődne meg, ezen belül is a negyedik negyedévben. Az AMD ugyanakkor már akkor is jelezte, hogy a szállítás nem egyenlő a teljes starttal, hiszen az OEM partnerek számára kell pár hét mire elkészítik és bejelentik a konfigurációkat. Hogy ki mit állít azt már nehéz követni, így az AMD is megszólalt az ügyben, annak ellenére, hogy a pletykákra nem szoktak reagálni.

Hirdetés

A vállalat hivatalos közleményben közölte, hogy a Kaveri APU a terveknek megfelelően jelenik majd meg, így a szállítása megkezdődik a negyedik negyedévben. A pletykált csúszást tehát az AMD cáfolja, ugyanakkor még mindig sok a félreértés ezzel kapcsolatban, ugyanis a 2014-es dátum többször felmerül. Az egész minden bizonnyal arra vezethető vissza, hogy az OEM piacon a termék szállítása nem egyenlő a termék elérhetőségével, így az mindenképp igaz, hogy a nagy számítógépgyártók csak januártól építenek majd a Kaveri APU-ra kész konfigurációkat, de ez már az év eleje óta ismert tény, hiszen eleve ez állt az útitervekben. Minden bizonnyal a partnerek is ezért tagadták a csúszást, mert régóta nincs tervben a Kaveri APU-ra épülő OEM konfigurációk 2013-as forgalmazása. Bizonyos, hogy ezek az ellentmondások kavarhatták meg a médiát is.

A Kaveri APU asztali és mobil verziója az idei Computexről
A Kaveri APU asztali és mobil verziója az idei Computexről

Az egyetlen kérdés, hogy a Kaveri APU-ból az AMD mennyit szán idén a kiskereskedelmi piacra. Mivel az OEM-ek felé a szállítás idén megkezdődik, így tálcás kivitelben biztos feltűnik majd a termék a webáruházakban. Az alaplapgyártók a Socket FM2+ foglalattal rendelkező alaplapokat az ősz folyamán kezdik el forgalmazni, ami szintén a tervek szerint alakul. A dobozos kivitel megjelenése már kérdéses. Ezek lényegében megegyeznek az OEM-eknek szánt termékekkel csak hűtővel kiegészítve. Ennek a startja attól függ, hogy az OEM-ek mennyit rendelnek a Kaveri APU-ból a bejelentésre váró konfigurációkhoz. Tekintve, hogy a termékek szállítása még az OEM-ek felé sem kezdődik meg október vége előtt, így leghamarabb december közepén kerülhetnek dobozos Kaveri APU-k a boltok polcaira. A tálcás kivitelű termékekből a webáruházak szerezhetnek november közepére is. A tálcás és a dobozos kivitelű megoldások esetében fontos, hogy mindig az előbbi szállítása élvez prioritást, mivel az OEM partnerek is így kérik a processzorokat. Ezek a megrendelések százezres nagyságrendűek is lehetnek, hiszen az OEM-ek szeretnek minimum három hónapra előre tervezni. A dobozos termékek szállítása tehát mindig az OEM igények kielégítése után történik meg.

A Kaveri APU startja egy szempontból lesz egyedi. Az AMD a manapság szokásos trendeket felborítva előbb az asztali termékek szállítását kezdi meg, és a mobil verziók csak tavasszal érkeznek. Ugyanakkor ez sem lehet túl nagy meglepetés, mert már az év elején ezt a stratégiát vázolta fel a cég. A Kaveri APU bemutatására egyébként biztos sor kerül november közepén, ugyanis zömében erről a termékről fog szólni az APU13-as rendezvény, ahol például Johan Andersson is megosztja tapasztalatait az új platformmal kapcsolatban. A DICE motorprogramozója abból a szempontból irigylésre méltó helyzetben van, hogy február óta nyüstöli a rendszer prototípusát. A hírek szerint egy előadás keretében beszél majd a HSA platformmal kapcsolatos tapasztalatairól, illetve a Frostbite 3 motor jövőjéről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés