Mi lett velük? - 3 + 1 híres-hírhedt márka sorsa

Az IT, a telekommunikáció és a szórakoztatóelektronikai univerzum történelmének elmúlt pár évtizede tele van olyan szereplőkkel, amelyek pozíciója sokáig betonbiztosnak tűnt, vagy amelyek nevét "mindenki" ismerte. Ezek közül viszont rengetegen eltűntek, jó esetben csak ebből az iparágból, rosszabb esetben mindenhonnan. 3 + 1 ilyen híres-hírhedt márka sorsának néztünk egy kicsit utána röviden.

Commodore: Ha van ikonikus brand az elektronikai eszközök világában, az a Commodore. A vállalat a '80-as évek elejének-közepének legfajsúlyosabb szereplője volt az otthoni személyi számítógépek szegmensében. Ám a belső válságok (konkrétan összevesztek a cég vezetői, az alapító Jack Tramiel és az igazgató Irvin Gould), az elhibázott fejlesztési, személyi és marketingdöntések végül csődbe taszították a céget, amely 1994-ben lehúzta a rolót. A márkanévvel és a meglévő szabadalmakkal kapcsolatos jogok az elkövetkező 20 évben számtalanszor gazdát cseréltek (Escom, Tulip, Yeahronimo Media Ventures, Commodore International Corporation, CIC, Reunite Investments), de sikert egyik tulajdonos sem tudott elérni.

Commodore 64
Commodore 64 (forrás: Wikipedia) [+]

Végül 2015 márciusában két olasz üzletember, Massimo Canigiani és Carlo Scattoloni szerezte meg a Commodore név használati jogát. Ezzel párhuzamosan létrehozták a Commodore Business Machine Ltd. nevű céget, és már piacra is dobták első okostelefonjukat Commodore PET néven, 350 dolláros áron. Ez mind szép és jó, de ennek aztán végképp semmi köze már a hősi időkhöz, pusztán egy logóról van szó, amit rápakoltak egy átlagos mobil eszközre.

BASF: A magnókazetták, VHS szalagok, mágneslemezek korában a BASF megkerülhetetlennek számított. A vegyipari vállalat ontotta az adathordozókat, azonban ahogy ezeket a megoldásokat felváltották az optikai és merevlemezek, flash memóriák, a BASF eltűnt a kockák, játékosok, otthoni mozizók szeme elől. Ám a vállalat továbbra is él és virul, hiszen jelenleg a világ egyik legnagyobb vegyipari konszernjéről van szó, amelynek szinte minden országban van kirendeltsége, nagyságát pedig jól jelzi, hogy alkalmazottainak száma meghaladja a 112 000-et.

BASF kazetta
BASF kazetta (forrás: Flickr) [+]

3dfx: Az 1994-ben alapított cég kezdetben játéktermi gépekbe fejlesztett grafikus vezérlőket, két évvel később pedig előálltak a személyi számítógépekbe szánt, 3D grafika kezelésére képes kártyával, a Voodoo 1-gyel, ami óriási sikert aratott, és forradalmi változásokat indított el a PC-piacon.  Az elkövetkező pár évben a cég azonban hozott néhány borzalmas üzleti döntést, például felvásárolták az STB kártyagyárat, és pereskedni kezdtek az NVIDIA-val.

3dfx Voodoo1
3dfx Voodoo1 (forrás: VGA Museum) [+]

1999-re termékeik teljesítménye is elmaradt a riválisok megoldásaitól, aminek következtében az értékesítési adatok tragikusan alakultak. 2000-re a vállalat tőkéje elfogyott, és végül még ebben az évben a nagy ellenségnek számító NVIDIA felfalta a 3dfx-et. Az akvizíció során az összes szabadalmat megszerezték, amiket később a GeForce FX kártyák fejlesztése során használtak fel. Tehát a 3dfx, bár legendás névnek számít a grafikus chipek, kártyák terén, mindössze 6 éven át élt, amely még ebben a hagyományosan gyorsan változó iparágban sem számít sok időnek.

GoldStar: A GoldStar televíziók, mikrohullámú sütők, rádiók és kazettás magnók Magyarországon is népszerűek voltak a huszadik század vége felé. A márka a kilencvenes évek közepén viszont hirtelen eltűnt, de ennek hátterében nem hibás üzleti döntések vagy elbaltázott fejlesztések álltak. A dél-koreai anyacég, amelyik egyébként traktorok gyártásával is foglalkozott, 1995-ben összeolvadt a kémiai, higiéniai és kozmetikai termékeiről ismert Lucky Chemicallal. Ezt követően jött létre a két név kezdőbetűinek összeolvadásából a ma LG néven ismert vállalatcsoport, amely meghatározó pozíciót tölt be a telekommunikációs, szórakoztatóelektronikai, illetve háztartásigép-piacon, és amelynek van például petrolkémiai részlege is.

GoldStar tv
GoldStar tv (forrás: Inter Video) [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés