Hirdetés

Három gyártópartnerrel frissítette a Surface termékcsaládot a Microsoft

A hosszú üzemidőt keresőknek ott a Qualcomm, köztes megoldásként az Intel funkcionál, míg a teljesítményre éhezők választhatnak AMD-t.

A Microsoft alaposan megújította a Surface termékcsalád mobil megoldásait, és ezúttal nagyon érdekes módon figyeltek arra is, hogy az adott célpiachoz melyik processzor illik igazán. Emiatt érkezik Qualcomm, Intel és AMD által tervezett lapkával is mobil gépezet, ráadásul tényleg nagyon jól eltalálták az egyes gyártók előnyeit, vagyis minden egyes kiválasztott lapka a legjobb helyre került.

A Surface Pro sorozat továbbra is a 2 az 1-ben eszközöknek szeretné mutatni az irányt, és itt kiemelt fontosságú például a hosszú üzemidő, amit a Qualcomm elég jól tud biztosítani. A Surface Pro X ebből a szempontból igen kellemes fejlesztés, hiszen a 762 grammos szerkezet 13 hüvelykes, 2880x1920 pixeles, 1400:1 kontrasztarányú PixelSense kijelzőt kapott, ráadásul a nagyon vékony kerettel, így a váz inkább a 12 hüvelykes gépekhez hasonló méretű. Az 5,3 mm vékony fejlesztés Signature billentyűzete felett egy kisebb kivágás van a Surface Slim Pen tárolására, ahol a stylus vezeték nélküli töltése is biztosított.

A Surface Pro X-ben érdekes módon nem a Qualcomm Snapdragon 8cx található, hanem egy Surface SQ1 névre keresztelt SoC, amelyet a Microsoft szerint a Qualcommal közösen terveztek. Emiatt erről olyan sokat nem is lehet tudni, leszámítva a 7 wattos TDP fogyasztását, de a Microsoft szerint az AI feladatok feldolgozásáért felelős részegység tervezésében segédkeztek, tehát elképzelhető, hogy a kialakítás tekintetében azért nincs messze a lapka a Snapdragon 8cx rendszerchiptől. Az integrált LTE modemnek hála abszolút egy hordozhatóságra tervezett masinára lehet számítani, amelyen két USB Type-C aljzat és egy Nano Sim slot is helyet kapott. A 13 órás tipikus üzemidőt garantáló rendszer november 5-én lesz elérhető, de már előrendelhető 999 dolláros kezdőáron. Utóbbi változhat az LPDDR4X rendszermemória mérete (8 és 16 GB), illetve az SSD kapacitása (128, 256 és 512 GB) függvényében.

Ha valaki 2 az 1-ben eszközt szeretne, de nem ARM processzormagokkal, akkor a Surface Pro 7-et keresi, ugyanis ez a fejlesztés sok szempontból hasonlít a Surface Pro X-re. A paraméterek azért eltérők, mivel ezen már 12,3 hüvelykes, 2836x1824 pixeles PixelSense megjelenítő található, az USB Type-C mellé pedig egy Type-A is felfért. Belsőleg már egy Intel Ice Lake kódnevű lapka teljesít szolgálatot, itt választható U sorozat Core i3, i5, vagy i7 variáns (a TDP fogyasztás minden esetben 15 watt). A rendszermemória lehet 4, 8 vagy 16 GB, az SSD-re vonatkozó opciók pedig 128 GB-től egészen 1 TB-ig terjednek.

Fontos kiemelni, hogy a Surface Pro 6-hoz képest van némi negatívum, ugyanis lemaradt a mini DisplayPort, illetve az üzemidő 13 óráról 10 órára csökkent, ami elsődlegesen az új Intel platformnak köszönhető. Mindez 749 dolláros kezdőártól érhető el, a szállítás pedig október 22-én kezdődik meg.

A Surface Laptokokra rátérve itt a Laptop 3 sorozat, amely 13,5 és 15 hüvelykes kijelzővel érkezik. A kisebbik, Intel Ice Lake kódnevű lapkával jöhet, választástól függően U sorozat Core i5 vagy i7 opcióval, megjelenítő pedig 2256x1504 pixeles felbontást kínál, ezt az Iris Graphics Plus IGP-k látják el élettel. A rendszermemória 8 vagy 16 GB lehet, míg az SSD kapacitása itt is 128 GB-től 1 TB-ig választható meg. A Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) és a Bluetooth 5.0 természetesen támogatott, ahogy az USB Type-C-ről sem kell lemondani, az üzemidő pedig 11,5 óra lehet egyetlen töltéssel. A kezdőár jelen esetben 999 dollár lesz.

A 15 hüvelykes Surface Laptop 3 már AMD processzorral érkezik, ez a Microsoft teljesítményspecifikusan tervezett rendszere. Sajnos itt a gépről kevesebb szó esett, inkább azt hangsúlyozta ki a redmondi óriáscég, hogy kategóriáján belül (ami a 15 wattos TDP fogyasztást jelzi) az elérhető leggyorsabb ultramobil processzor található a rendszerben. Ennek a specifikációi némileg ködösek, hiszen AMD Ryzen Microsoft Surface Edition néven utal rá a redmondi óriáscég, de az AMD-től megtudtuk, hogy ez két olyan, Picasso kódnevű lapkára épülő modellt rejt, amelyet az ultramobil Ryzen 3000 sorozaton belül nem lehet megvásárolni. Ezek ismert paramétereit az alábbi táblázat foglalja össze:

AMD Picasso – Ryzen Microsoft Surface Edition generáció
Típus Órajel / Turbó órajel SMT L2 cache L3 cache Radeon RX típusa Radeon magok száma IGP PowerTune órajel Fogyasztás (TDP)
7 3780U (4 mag) 2,3/4 GHz van 4 x 512 kB 4 MB Vega 11 704 1400 MHz 15 W
5 3580U (4 mag) 2,1/3,7GHz van 4 x 512 kB 4 MB Vega 9 576 1300 MHz 15 W

Alapvetően tehát más paraméterezésű Picasso SoC APU-król van szó, amelyekben főleg a grafikus teljesítmény nagyobb a gyári modellekhez képest, viszont úgy tudjuk, hogy a Microsoft saját energiasémát írt a processzorokhoz. Ezt korábban nem volt szokás megtenni, mert a Windows 10 gyári P-State megoldásával nem volt valóban kimérhető haszna, legtöbb processzor egyszerűen nem tudott túl sokat ebből a szempontból. A Ryzen ugyanakkor finomszemcsés P-State modellt használ, vagyis nagyon apró, 25 MHz-es léptékenként képes órajelet váltani, ráadásul magonként függetlenül, így mindig tökéletesen lehet igazodni a környezethez. Ez jelentősen túlmutat a Windows 10 gyári P-State lehetőségein, amelyet leginkább a mára elavult P-State modellt alkalmazó hardverekhez szabtak, így sokat ér, ha az operációs rendszer igazodik hozzá. Ugyanakkor a finomszemcsés P-State modell esetében számítanak az olyan apróságok is, mint a hűtés teljesítménye, illetve a burkolatra vonatkozó specifikációk. Ezeket az AMD saját energiasémája nem igazán veszi figyelembe, mert általánosan van megírva, de a Microsoft ezt a sémát átszabta a Surface Laptop 3-hoz, így konkrétan az adott gépen belüli körülményekhez igazodva működik az egyedi Ryzen. Az AMD sajnos nem árulta el, hogy ezen mennyit lehet nyerni, de annyit megtudtunk, hogy valóságban kimérhető különbségek vannak, ezekről azonban csak a Microsoft adhat felvilágosítást, mert a semi-custom szerződés értelmében a Ryzen Microsoft Surface Edition processzor a redmondiak termékének számít.

A Microsoft ezzel a lépéssel gyakorlatilag bebiztosította magának a leggyorsabb ultramobil rendszer címét, mert még ha egy másik notebookgyártó kap is egy olyan specifikációjú Ryzent, amilyet a Surface Laptop 3 használ, akkor is csak az AMD általánosan kialakított energiasémájával megy, ami valószínűleg 2-3%-os hátrányt fog jelenteni. A különbség ugyan nem jelentős, de az első helyhez pont elég.

A további specifikációkat tekintve a 15 hüvelykes Surface Laptop 3 megjelenítője 2496x1664 pixeles felbontást kínál, ráadásul támogatja az AMD Freesync technológiát. A váz alá 8, 16 és 32 GB rendszermemória kérhető, az SSD pedig 128, 256, illetve 512 GB-os lehet. Bluetooth 5.0 és USB Type-C ezen a gépen is van, viszont Wi-Fi 6 helyett be kell érni Wi-Fi 5-tel (IEEE 802.11ac 2x2 MIMO). Az üzemidő 11,5 órára tehető egyetlen töltéssel, míg a kezdőár 1199 dollár lesz.

Információink szerint a 15 hüvelykes Surface Laptop 3 is megkapja majd a 13,5 hüvelykes gépben található Intel platformot, de erre nem igazán koncentrált a bejelentéseivel a Microsoft, mivel árban lényegében ugyanott lesz, viszont lassabb a CPU-jának és az IGP-jének teljesítménye, a processzor tekintetében ráadásul lényeges a lemaradás az 1 GHz-hez közelítő órajelhátrány miatt. Az Intel tehát egyértelműen a kisebbik gépbe való, de a választási lehetőség később adott lesz.

A Surface Laptop 3 modellek október 22-én lesznek elérhetők, de a többségük már előrendelhető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés