Hirdetés

Minden téren fejlesztett az X1 Foldon a Lenovo

Az első hajtogatható kijelzős ThinkPad nagyobb, erősebb és jobban használható lett idén.

Bemutatta az általunk is tesztelt ThinkPad X1 Fold új generációját a Lenovo, amelyet a vásárlói igényeknek megfelelően az alapoktól terveztek újra. Ez nem csak egy jól hangzó szlogen: a cég termékfejlesztésért felelős egyik vezetőjével beszélgetve megtudtuk, hogy az vállalat az eredeti X1 Fold vásárlói közül többeket is bevont egy hosszabb távú kutatásba, melynek során videótelefonon keresztül végzett interjúk és e-mailes kérdőívek segítségével faggatták őket, hogy mi a véleményük az eszközről, miket tapasztaltak használat során, és így tovább. Ennek eredményét (is) láthatjuk az új termékben.


[+]

A fejlesztés egyik leglátványosabb eleme, hogy az új Fold sokat nőtt: míg az előd 13,3”-es kijelzőjével valójában csak kinyitva volt munkára kényelmesen használható, az újdonság már összecsukva is 12”-es képméretet kínál 2024x1280 pixeles felbontással, és egy teljes értékű, trackpointtal ÉS tapipaddal egyaránt felszerelt billentyűzettel. Átdolgozták a zsanért is, így a gépet összecsukva már nem enyhe ék alakot kapunk, a kijelző két oldala úgy simul egymásra, ahogy egy könyv lapjai.

Az új állvány külön egység, és mágnesesen csatlakozik az X1 Fold hátoldalához
Az új állvány külön egység, és mágnesesen csatlakozik az X1 Fold hátoldalához [+]

Eltűnt viszont a gép hátáról a kihajtható támasz (így az egész készülék vékonyabb lehet), és egy külön kiegészítőként került elő, amely mágnesek segítségével kapcsolódik össze magával a Folddal. Ez a mágneses rögzítés egyébként több területen is megjelenik, hiszen így kötődik a Bluetooth interfészes adatátvitelt használó és háttérvilágítással rendelkező billentyűzet és a toll is a géphez.

A hátlapot ragasztócsíkok rögzítik, a belső térben az SSD cserélhető egyedül
A hátlapot ragasztócsíkok rögzítik, a belső térben az SSD cserélhető egyedül [+]

A belső specifikációkat illetően 12. generációs U szériás Core i5 és i7 processzorok közül választhatunk, a memória 32 GB-ig, a háttértár pedig 1 TB-ig konfigurálható. A kijelző a Sharptól származik, 16,3”-es, 4:3-as képarányú OLED panel, 600 nites maximális fényerősséggel, teljes DCI-P3 színtérrel és 2560x2024 pixeles felbontással. Ami a méreteket illeti, a tablet kinyitva 355 x 277 x 9 mm-es, összecsukva pedig 277 x 176 x 18 mm-es, tömege önmagában 1,3 kg, ám billentyűzettel és állvánnyal kombinálva ez 1,92 kg-ra nő.

A hűtés vapor chambert és hővezető csövet is használ
A hűtés vapor chambert és hővezető csövet is használ [+]

Az első generációs X1 Foldot kritizáltuk szerencsétlen csatlakozókiosztása miatt, az új modellnél ezt is korrigálták, ráadásul kettő helyett már három Type-C konnektort találunk rajta. Ezek közül kettő Thunderbolt 4, a harmadik pedig USB 3.2 Gen2 interfészt kínál. A vezeték nélküli hálózati lehetőségeket Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 és opcionális 5G modem jelentik. A beépített akkumulátor a specifikációk szerint 64 Wh-s kapacitású – csak érdekességképpen megjegyezzük, hogy ez valójában két egységből áll össze, a gép egyik felében egy 46,8 Wh-s, a másik felében egy 16 Wh-s áramforrás rejtőzik. A bemutatón elhangzott az is, hogy a gép szerelhető – ezt azért fogadjuk némi kétkedéssel, a hátlap ugyanis ragasztott. Mindenesetre ha óvatosan sikerül felnyitni, akkor is inkább csak az SSD-t tudjuk cserélni, ami mondjuk az ezen tárolt adatok értéke miatt vállalati környezetben kifejezetten fontos lehet.


[+]

Az új ThinkPad X1 Fold érkezése november környékére várható, ára 3000 euró környékéről indulhat a régióban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés