Mit tud a Hawaii cGPU dupla pontosság mellett?

Az AMD Radeon R9 290X technikai képességeit részletesen kiveséztük a korábban megjelent cikkünkben, de egy dologra nem adtunk választ. Mégpedig a dupla pontosságot érintő teljesítményre. Ennek elsősorban prózai oka volt, mivel az AMD egyetlen dokumentumban sem tért ki erre. A találgatásnak nem láttuk értelmét, mert gyakorlatilag legalább három különböző pletyka volt, és a gyártópartnerek sem tudták a pontos adatokat. Ennek megfelelően inkább megvártuk, amíg lesz kézzel fogható bizonyíték a dupla pontosságra vonatkozó teljesítmény szempontjából.

A legfőbb bizonyítékot az AIDA64-től kaptuk, hiszen lemérték számunkra a AMD Radeon R9 290X tempóját a dupla pontosság mellett, ami 690,4 GFLOPS volt. Ez a szimpla pontosság melletti teljesítmény nyolcada, vagyis a termék elméletben 700 GFLOPS-ra képes dupla pontosságra kihegyezett számításokban. Ezt mára az AMD is megerősítette számunkra, így a mért eredmény mellett már magyarázat is van rá. Természetesen a dupla pontosságra vonatkozó teljesítmény a játékosoknak szánt VGA-k piacán mostohán kezelt tényező, mivel ha a hardver többet is tud, akkor is be lesz vetve egy szoftveres korlátozás. A mértéke ennek termékenként változó, de ahogy a GeForce GTX Titan esetében is leírtuk: a játékokban és az átlagos felhasználásra készített programokban nincs szükség dupla pontosságú számításokra.

Az AMD egyébként bevallotta, hogy a Radeon R9 290X szoftveres korlátozásban részesül, tehát a Hawaii cGPU elméletben többet tud, de azt nem árulták el, hogy konkrétan mennyivel. A hírek szerint a készülő FirePro modell már a szimpla pontosság melletti teljesítmény felével számol dupla pontosság mellett, vagyis azon a piacon ahol ez számít igen gyors lesz a hardver.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés