Kína mobil irányba tereli a MIPS processzorok fejlesztését

Bár a mobil piac manapság az x86 és az ARM ütközeteiről szól, a MIPS architektúrákat sem érdemes leírni. A MIPS Technologies processzormagok, illetve architektúrák tervezésével foglalkozik, és alapvetően az energiahatékonyságot előtérbe helyező termékekben lehet találkozni a fejlesztéseikkel. Ezen főleg hálózati eszközöket és szerverekbe helyezhető kiegészítőket kell érteni, ám a tervezőcég nagyon érdeklődik a mobil piacok iránt, és ennek már látható eredményi is vannak.

A kínai Ingenic és Actions Semiconductor jóvoltából összesen három fejlesztés került közel a megjelenéshez. Az előbbi vállalat egy olyan MIPS-alapú processzormagot dolgozott ki, mely 1 GHz-es órajelen képes üzemelni, és a fogyasztása nem lépi át a 250 mW-ot, ami nagyon kedvező érték. Szintén az Ingenic műhelyéből érkezik a JZ4770 jelzéssel ellátott SoC, ami az energiatakarékos MIPS processzormag mellett, OpenGL ES 2.0-val kompatibilis IGP-t rejt, továbbá a lapka része a memóriavezérlő, valamint speciális blokk került kialakításra a hangkodekek és a GPS kezelésére. A termék iránt a TCL Corporation érdeklődik, és már készül is egy okostelefon amiben a JZ4770 fog dolgozni.

Hirdetés

Az Actions Semiconductor is egy MIPS-alapú processzormagon dolgozik, mely sokban hasonlít az Ingenic megoldásához, ám az órajele 1,3 GHz lehet, és ennek megfelelően valamivel többet is fogyaszt. Ebből már sejthető, hogy ez a fejlesztés inkább a tabletek piacát célozza meg.

Mindkét vállalat együttműködik a Google-lel az Android Honeycomb verziójának MIPS-re portolásán, így a szoftveres alapok is biztosítva lesznek. Természetesen a MIPS-alapú megoldások elsődleges piaca Kína lesz, de elképzelhető, hogy a világ más tájain is feltűnnek.

A kínai kormány egyébként régóta támogatja a MIPS-alapú processzorok fejlesztését. A Kínai Tudományos Akadémia részeként működő ICT saját processzorokat is fejlesztett már, és a hírek szerint hamarosan elkészül a Godson 2H jelzésű SoC, mely várhatóan Longson 2H néven kerül forgalomba.

A Longson 2H egy MIPS64-es architektúrán alapuló processzormagot használ, mely négyutas szuperskalár felépítésű, és képes a folyamatok sorrendtől független feldolgozására. Az elsődleges gyorsítótárak mérete 64 kB, míg az L2 cache fél megabájtos lesz. A grafikus feldolgozást egy Vivante IGP biztosítja, mely egyesített shaderekkel dolgozik, és támogatja az OpenGL ES 2.0-s API-t. Weiwu Hu, a Longson projekt felelőse elmondta, hogy azért választották a Vivante technológiáját, mert a konkurens megoldásokhoz képest kisebb helyigénnyel rendelkezik, miközben a teljesítmény tekintetében nem marad el azoktól. A SoC egyébként képes lesz a Full HD-s videók akadásoktól mentes lejátszására is.

A lapkába épített processzormag 1 GHz-en 4 wattos maximális fogyasztással rendelkezik, de alacsonyabb órajelen ez az érték jelentősen redukálható, továbbá számos energiagazdálkodási szolgáltatás került beépítésre. A Longson 2H hivatalos debütálása még hónapok kérdése, mivel a lapka első mintáit csak nemrég gyártották le. Ettől függetlenül látható, hogy Kína milyen erőfeszítéseket tesz a processzorok piacán, és a MIPS architektúrák felhasználásával beszállnak az x86 és az ARM egyre komolyabb küzdelmébe. Természetesen a kínai kormány elsődleges célja a saját piacuk ellátása saját fejlesztésű, olcsó processzorokkal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés