A mobil trónra tör az AMD Tonga kódnevű cGPU-ja

Az AMD az év második felében áll elő egy új cGPU-val, ami a Tonga kódnevet viseli és tulajdonképpen a Volcanic Islands generáció első megoldása lesz. Az új GCN V.I. architektúráról egyelőre sok információ még nem érkezett, de az előzetes adatok szerint az aktuális opcióhoz képest rendkívüli mértékben javul a kontextusváltás sebessége, ami az eddiginél sokkal hatékonyabb multitaszk feldolgozást eredményez majd. Emellett új funkció lesz a preempció, ami azt szolgálja, hogy a kritikus fontosságú feladatok előnyt élvezzenek. A grafikus vezérlő ideiglenesen megszakíthatja az egyes feladatok futtatását annak érdekében, hogy más feladat gyorsan elérhesse, illetve teljes egészében felhasználhassa a hardvert. Ezen belül megjelenik a programok egyénileg definiálható prioritása is. Több újításról egyelőre nincs adat, de a részletek később úgyis kiderülnek.

A Tonga cGPU egyébként technikailag a Tahiti teljesítményét próbálja elérni Pitcairn/Curacao cGPU-hoz mérhető dizájnnal és fogyasztással. Az aktuális adatok szerint nem véletlen, hogy először mobil Radeon készül rá, méghozzá R9 M295X jelzéssel, ami ezzel gyakorlatilag a mobil trónra tör. Emellett lesznek FirePro és asztali Radeon opciók is.

A Tonga mellett érkezik az Iceland kódnevű cGPU is, mely leginkább a Bonaire teljesítményszintjének környékére nevez, csak éppen kisebb fogyasztással. Ebből már nem lesz FirePro modell, de asztali és mobil Radeonok érkeznek rá.

Kósza pletykák szerint a Volcanic Islands generáció egyik megoldása használja majd először a Hynix HBM memóriáját. Ez érdekessé teheti a fejlesztéseket, illetve az AMD számára is értékes tapasztalat lenne a későbbi platformok fejlesztése során.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés