Már az Apple M1 rendszerchipet is kezeli a macOS-re szánt Vulkan implementáció

A MoltenVK 1.1.1 számos új kiterjesztést is támogat, illetve az iOS alkalmazások is futhatnak rajta keresztül a macOS rendszereken.

Még a 2018-as esztendő elején érkezett meg a Vulkan az Apple platformokra. Persze nem natív módon, mivel a cupertinói cég csak a Metal API-t kínálja a fejlesztőknek, így erre kell implementálni az egyetlen platformfüggetlen explicit grafikus API-t, így született meg a MoltenVK nevű projekt. Mindez rendkívül sikeresnek mondható, elvégre számos alkalmazás így fut az Apple termékeken.

A MoltenVK 1.1-es verziója már a használhatóság szempontjából is igen komoly szintet képvisel, többek között teljes egészében implementálja a Vulkan 1.1 specifikációit, és a portolhatóság is egyszerű egy új kiterjesztésnek köszönhetően.

Az Apple viszont nemrég hozott egy saját fejlesztésű, M1 jelölésű lapkát a macOS operációs rendszerekhez, amit a MoltenVK eddig nem támogatott, köszönhetően az ARM-os alapoknak, de az 1.1.1-es verzióval már ez a hiányosság is a múlté. A változásokkal az iOS-re írt alkalmazások is futtathatók a MoltenVK-n keresztül a 11-es verziójánál újabb macOS rendszereken.

Mindezeken túl újítás a KHR_timeline_semaphore, az EXT_private_data, EXT_post_depth_coverage, az EXT_texture_compression_astc_hdr és az AMD_shader_image_load_store kiterjesztések támogatása is. Ezek mostantól a MoltenVK-n keresztül is elérhetők a kompatibilis hardvereken.

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés