A Mozilla tovább dolgozik a JPEG szabvány tökéletesítésén

A JPEG, dacára annak, hogy egy rendkívül öreg formátum, ma is igen elterjedtnek számít, ugyanakkor ma már sokkal jobb alternatívákat lehet találni, illetve a fejlesztés alatt álló potenciális leváltók is nagyszerű előrelépést hozhatnak. Az egyik ilyen opció a BPG (Better Portable Graphics) képformátum, amelyről az alábbi hírben írtunk. A BPG technikai előnyei megkérdőjelezhetetlenek, de mivel a technika alapjaiban a HEVC videotömörítési szabványra épül a használata sajnos licencköteles, emellett a támogatást be kell építeni a böngészőkbe.

A MozJPEG a Mozilla modernizált JPEG kódolója, amely a jelenlegi opcióknál jobb tömörítést és képminőséget tesz lehetővé, ám mindezt úgy, hogy teljesen megfelel a JPEG szabványnak, így az aktuális böngészőkben, operációs rendszerekben, illetve más applikációkban is használható, akár már ma. Ennek készül a 3.0-s verziója, amely a lényeges előrelépést kínál az elődökhöz képest.

A MozJPEG 3.0 számos új optimalizálást vet be, amelyek a jobb tömörítést és minőséget szorgalmazzák. Többek között a JPEG egyik legnagyobb problémájára is reagál, amely magas kontrasztkülönbségű élek esetében látszik a leginkább, főleg ha a háttér fehér. Ilyen szituációban a MozJPEG 3.0 sokkal hatékonyabban tömörít, ami kevesebb képi hibát eredményez. Ez az alábbi két képen látható is, hiszen ezek mérete 6 kB körüli, de az új opció a minőség tekintetében látható előrelépést kínál.

Libjpeg és MozJPEG Libjpeg és MozJPEG
Libjpeg és MozJPEG

A MozJPEG 3.0 a hagyományosabb képeknél is jól muzsikál, ami főleg a mintavételezés táblák esetében végzett módosításoknak köszönhető. Ez alapvetően része a JPEG-nek, de csak korlátozott mértékben hozzáférhető. A Mozilla javított ezen, amivel sikerült létrehozniuk pár új paraméterezést. Itt tulajdonképpen a túlkorosság köszön vissza, ugyanis a JPEG-et eredetileg nem a nagy felbontású képekhez tervezték, így az eredeti mintavételezés táblák nem bánnak jól a mai tartalmakkal.

A JPEG és a MozJPEG minősége egy 20 kB-os képen A JPEG és a MozJPEG minősége egy 20 kB-os képen
A JPEG és a MozJPEG minősége egy 20 kB-os képen [+]

A MozJPEG 3.0 binárisan kompatibilis a libjpeg-turbo és a klasszikus libjpeg könyvtárakkal, ami megkönnyíti az elterjedését, hiszen egy kialakított környezetben gyorsabb lehet a váltás. Bár még mindig JPEG-ről beszélünk, de egy sokkal fejlettebb formájáról.

A MozJPEG 3.0 aktuális kódja az alábbi oldalon érhető el. A fejlesztőknek ez alapján kell majd integrálni a rendszert az alkalmazásaik friss verzióiba. Ugyanakkora az alábbi weboldal is használható, amely 24 bites PNG, vagy kiváló minőségű JPEG képeket képes MozJPEG 3.0-ba konvertálni. Az így megszülető állomány ugyanúgy használható lesz, mint egy másik JPEG kép csak éppen kevesebb tárhelyet igényel, bár ez a minőségi beállításoktól függ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés