MSI blog: notebookok egyetemistáknak

Egy diákok által használt noteszgép sem lehet gyenge, az egyetemi feladatok igényeit ugyanis nem mindig egyszerű kielégíteni.

Természettudományos vagy kreatív pályára készülő egyetemistáknak legalább olyan fontos tanulási segédeszköz egy kellően nagy teljesítményű noteszgép, mint a ceruza és a jegyzetfüzet. Aki nem ért hozzá, az persze könnyen legyint erre, mert hát mire használja majd a gyerek a notebookját? Zenét hallgat, játszik, YouTube-ot néz, chatel és megír pár beadandót? Ez mind igaz is, csak közben olyan feladatokat is megold, amelyek erős hardvert, jó minőségű kijelzőt igényelnek – és nem mellékesen ott a hordozhatóság kérdése is, hiszen a szóban forgó számítógépet sokszor egész nap használni és cipelni kell. Meglehetősen sok szempont alapján kell tehát a megfelelő notebookot kiválasztani – ennek mikéntjéről írunk ebben a bejegyzésben.

Teljesítmény

Talán mondanunk sem kell, hogy egy komolyabb számítási kapacitást igénylő feladatokra – legyen szó MATLAB, Adobe-féle vagy tetszőleges mérnöki szoftver futtatásáról – szánt noteszgépnél mennyire fontos a nagy sebességű hardver. Ha határidőre kell elkészülni, nem mindegy, hogy órákig vagy percekig tart-e egy szimuláció lefuttatása vagy egy videó megvágása. Ez azt jelenti, hogy érdemes a legújabb vagy az eggyel korábbi generációs Core i5 vagy Ryzen 5 szériás CPU-val szerelt noteszgépet választani, melyben lehetőleg minimum 16 GB (vagy még inkább 32 GB) memória található.

Ez utóbbi most még kényelmesen elég lehet, de a bővíthetőség a jól hordozható, ezért belül igencsak „integrált” gépeknél nem a legjobb, így érdemes legalább 2-3 évvel előre gondolkodni. A CPU kapcsán nem árt odafigyelni a „szériára” is: az általánosabb célokra szánt P vagy az alacsony fogyasztásra optimalizált U család tagjai helyett inkább a H, HX vagy AMD esetében HS utótagú modellek lehetnek jók, ezek ugyanis lényegesen gyorsabbak, hiába nem mindig látszik ez a számozáson.


[+]

A másik fontos komponens a dedikált GPU: bár az NVIDIA GTX/RTX, esetleg AMD Radeon RX chipek jelenlétét sokan a játékokkal azonosítják, pedig az említett professzionális szoftverek is sokat profitálnak a grafikus processzor képességeiből, melyek alaposan felgyorsíthatják például a renderelés, tömörítés vagy szimuláció folyamatát.

Jövőállóság

Futólag említettük a fejlesztés kérdését: egy drága notebookot nem két szemeszterre vásárolni, ideális esetben több évig szeretnénk majd használni, eközben pedig szinte biztosan változni (nőni) fognak az igényeink. Ezért érdemes olyan modellt keresni, amiben a memória és a háttértár bővíthető. Az előbbinél előfordul, hogy egy „adag” RAM-ot az alaplapra forrasztottak, a bővítésre pedig egy SODIMM foglalat áll rendelkezésre. Ez sem rossz, de még jobb, ha a teljes memória cserélhető módon, két SODIMM foglalatba szerelve kerül a notebookba, így biztos, hogy megmarad a többcsatornás üzemmód, ráadásul a RAM sebességén is gyorsíthatunk.

A háttértár esetében azt javasoljuk, hogy már alapból legalább 512 GB kapacitású SSD-vel érkezzen a számítógép, de például komoly multimédiás feladatok, mérnöki projektek 1 TB-ot is igényelhetnek. De mindegy, mennyi az adattárolási kapacitás ma, biztos, hogy ez egy-két év múlva már kevés lesz, akkor pedig a cserélhető háttértár sok pénzt menthet meg. Még jobb, ha rögtön két M.2 foglalat található a notebookban, mert így megkíméljük magunkat az adatmozgatástól, nagyobb a biztonság és persze az összkapacitás is.

Csatlakozók

Minél több és minél többféle – így lehetne röviden összefoglalni, hogy a csatlakozók, portok, interfészek kapcsán mi az ideális. Amire biztos, hogy manapság nagy szükség van, az az USB lesz, ezen át csatlakozhatunk a pendrive-val, USB kulccsal, külső merevlemezzel. A legjobb, ha Type-A és Type-C egyaránt rendelkezésre áll, így nem kell adapterekkel bajlódni, és az is jó, ha a gyors USB 3.1 Gen2 sebesség is megvan, így a több gigabájtos multimédiás fájlok átmásolása is gyors lesz. Mivel sokan külső monitorral szeretnek otthon dolgozni, az a jó, ha a DP Alt üzemmódot kínáló Type-C mellett egy HDMI kivezetés is rendelkezésre áll, így gyakorlatilag bármilyen viszonylag modern képernyővel vagy képernyőkkel összeköthető lesz a noteszgép.


[+]

A hálózattal kapcsolatban a vezetékes (Ethernet) port jelenléte a mai modern Wi-Fi szabványok korában már nem feltétlenül létszükséglet, egy Wi-Fi 6 vagy 6E kompatibilis WLAN adapter mellett ezekre tényleg ritkán van szükség, olyankor pedig egy USB-s adapterrel is kiválható. Ettől függetlenül nem baj, ha rendelkezésre áll, de fontosabb, hogy a beépített vezeték nélküli kártya ismerje az említett szabványokat. A Bluetooth a vezeték nélküli fejhallgatók, egerek, billentyűzetek könnyű csatlakoztathatósága miatt jöhet nagyon jól. Hogy 5.3-as vagy „csak” 5.2-es tudású az adapter, annak igazából nincs jelentősége, a lényeg, hogy az alacsony fogyasztású BLE eszközökkel mindkettő kompatibilis már.

Billentyűzet

Nem elég, ha a noteszgép szimplán csak jó, fontos, hogy kényelmes is legyen használni, különben elég megterhelő lehet az akár egész napos, határidő előtti munka. Ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű billentyűzet található a kinézett modellen. A nagyon vékony, nagyon lapos gépekben legtöbbször fizikailag nincs hely a hosszabb távon is komfortos, legalább 1,5 mm-es elmozdulással rendelkező gomboknak. A sötétebb környezetben, például előadáson való jegyzeteléshez fontos a több fokozatban is állítható háttérvilágítás (ez lehet akár RGB-s is, legalább segít a gyakran használt funkciógombok megkülönböztetésében), akinek pedig sok adatot kell bevinnie, hálás lesz a numerikus részért.

Lehetséges választások

A sok szempont után lássunk most néhány gépet az MSI kínálatából, amelyek nemcsak teljesítik a feltételeket, de jelenleg kedvezményes áron is juthatunk hozzájuk! Valamennyien modern hardverre, RTX40 szériás GPU-ra épülnek.

Ezen notebookok közé tartozik például a csúcskategóriás MSI Vector GP77 13VG, mely 1 129 999 Ft helyett most 969 900 forintért vásárolható meg. Ez egy minden szempontból a legjobbat kínáló eszköz, mely bevethető bármilyen komoly számítási kapacitást igénylő feladatra, így mérnöki munkákhoz, videóvágásra, de persze esténként játék közben is megállja a helyét. A linkelt összeállításban Intel Core i7-13700H, 16 GB RAM, 1 TB-os SSD és GeForce RTX 4070 lapul, 17,3”-es kijelzője pedig 2560x1440 pixel felbontású.


[+]

A következő a 699 999 forintba kerülő MSI Katana 17 B12VFK, amely szintén 17,3”-es, és Core i7-12650H processzorát 16 GB memória, 512 GB-os SSD és GeForce RTX 4060 grafika támogatja a munkában. Teljesítményből tehát itt sincs hiány, 1920x1080 pixeles panelje pedig 144 Hz-es frissítésre képes, tehát játékok közben sem vall szégyent.

Jelenleg 679 999 forintba kerül a kisebb méretű MSI Katana 15 egyik változata, a Katana 15 B13VFK, mely egy 1920x1080 pixeles, 15,6”-es kijelzőt használ a Core i7-13620H CPU és GeForce RTX 4060 GPU által elvégzett munka megjelenítésére. RAM-ból 16 GB került ezek mellé, a háttértár pedig 512 GB-os.

Egyedül a grafikus kártyában gyengébb ennél az éppen 589 999 (vagy online vásárlás esetén 549 899) forintba kerülő Katana 15 B13VEK, ebben ugyanis egy GeForce RTX 4050 dolgozik.

Kedvezményes, árakat kaptak az MSI Bravo 15 notebookok is, melyek AMD platformra épülnek és Ryzen 7 7700HS szériás processzorokkal konfigurálhatók. Például a Ryzen 7 7735HS-t, GeForce RTX 4050 grafikát, 16 GB memóriát és 512 GB háttértárat tartalmazó változat 144 Hz-es, Full HD felbontású panellel 509 999 forintért vásárolható meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt