Hirdetés

Működőképes chipek 45 nm-es csíkszélességgel

Az Intel tegnap új mérföldkőhöz érkezett a mikrochipek fejlesztésében, bemutatta ugyanis első működőképes lapkáit, melyeket 45 nm csíkszélességű technológiával kiviteleztek. Az új eljárások bevezetésekor, tesztelésekor szokásos módon elsőként SRAM chipeket készítettek, melyek alkatrészszáma egyszersmind jól jellemzi a miniatürizálásban rejlő lehetőségeket.

A most prezentált SRAM lapkák tárolókapacitása 153 megabit, ehhez több mint egymilliárd tranzisztor beépítésére volt szükség. A memóriacellák alapterülete körülbelül fele a 65 nm-es csíkszélességgel előállított cellákénak, vagyis az új technológia lehetővé teszi, hogy a processzorok SRAM-alapú gyorsítótára azonos tárkapacitás mellett feleakkorára zsugorodjon, vagy azonos méret mellett kétszer annyi adatot tároljon. Mindemellett természetesen a méretcsökkenés érinteni fogja magukat a végrehajtó egységeket is, de a méret, ahogy lenni szokott, önmagában itt sem minden.


[+]

Az új eljárás következtében a tranzisztorok kapcsolási sebessége legalább 20 százalékkal nő, miközben működésükhöz 30 százalékkal kevesebb energiát vesznek föl. A szilíciumlapkáknál örök problémát jelentő szivárgási áramra is találtak megoldást, ugyanis az Intel prognózisa szerint ezt kevesebb mint ötödére redukálják – a viszonyítási alap itt is a 65 nm-es gyártástechnológia. Ezek a lehetőségek több irányba vihetik a fejlesztéseket: növelhető a processzorok komplexitása vagy csökkenthető méretük, fogyasztásuk, mindkét esetben javul azonban a tavaly óta az Intel zászlajára tűzött számítási teljesítmény/fogyasztás arány.

A 45 nm irányába történő lépés kommunikációját természetesen összekötik Moore törvényével is: a jelek szerint még mindig tartható az egy chipre zsúfolt tranzisztorok számának kétévente történő megduplázása. Az oregoni Hillsboróban P1266 kódnév alatt fejlesztett 45 nm-es eljárás a tervek szerint 2007 második felére éri el piaci érettségét, ekkor kezdődhet a processzorok tömeggyártása. Ehhez két új, 300 mm-es szilíciumszeleteket feldolgozó üzemet állítanak szolgálatba, melyeket Arizonában és Izraelben építenek fel.

Végül érdemes egy pillantást vetni a tavalyi év utolsó negyedévében már teljes gőzzel beindult 65 nm-es gyártásra is. Az Intel eddig több mint egymillió darabot szállított le 65 nm-es csíkszélességű kétmagos processzoraiból, melyeket Arizonában és Oregonban állítanak elő. E két üzemhez még az idén hozzájön egy második oregoni, valamint egy írországi fab is. Az új chipek részaránya a szállításokban várhatóan 2006 harmadik negyedévétől haladja meg a 90 nm-es processzorok arányát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés