Hirdetés

NV40 szilíciumba öntve?

Nem hivatalos forrás szerint a Samsung néhány tízezer extrém sebességű GDDR2 memóriát szállított le az nVidiának, az NV40 GPU-ra épülő új grafikus kártyákhoz. Ez azt jelentheti, hogy az nVidia elkészült az NV40 úgynevezett "tape out"-jával, vagyis képes megalakotni az első NV40-en alapuló grafikus kártyákat.

Augusztus végén már felröppent a hír, hogy a Samsung 800 MHz órajelű GDDR2 memóriákat szállít "egy vezető grafikus kártya-gyártó cégnek". A mostani hír pontosít. Az ügyfél az nVidia, s az említett memóriákat az NV40 alapú kártyák teszteléséhez használják.

Az 800 MHz-es (1600 "MHz" DDR) órajelű, 256 bites memória elméleti maximális átviteli sebessége eléri a fantasztikus 51,2 GB/s értéket! Az, hogy a cég ilyen memóriákkal teszteli legújabb kártyáit, nem jelenti azt, hogy a végleges termékre ténylegesen ilyeneket szerel, de ha mégis ez történne, akkor az újdonság sok területen vághat a GeForce FX 5900 Ultra, illetve a Radeon 9800 PRO elé (no persze a GPU teljesítményének is fel kell nőnie a feladathoz, de tételezzük most fel, hogy ez sikerül)!

Sajnos az NV40-et idén már nem láthatjuk, csak 2004 első, vagy második negyedévében érkeznek az első erre épülő kártyák. A most kiszivárgott hírek sem árulnak el sokat az nVidia DirectX 9.1 képességű kártyáiról, de a teljes hallgatásnál ez is több. Ne feledjük, egyelőre az ATI R420-ról sem tudunk többet...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés