Hirdetés

NVIDIA: Bocs fiúk, ez bonyolultabb, mint vártuk

Nem kell már sokáig várniuk a végfelhasználóknak az NVIDIA új, Vista operációs rendszerekkel kompatibilis videokártya-eszközmeghajtóira – ígérte mai interjújában Keith Iida, a cég egyik tartalomfejlesztésért felelős vezető beosztású munkatársa. A frissítésnek sokak szerint éppen itt van az ideje, az első és eddig egyetlen hivatalos, WHQL minősítést kapott vistás ForceWare-t ugyanis csaknem két hónapja adta ki az NVIDIA. Ez a verzió azonban számos olyan funkciót nem támogat, amit a Windows XP-hez fejlesztett csomag igen, ráadásul időközben kiderült, hogy a driver valósággal hemzseg a hibáktól. Iida ígérete szerint a vállalat szoftverfejlesztő részlegénél jelenleg elsődleges prioritást élvez a vistás ForceWare kódolása – a sebességmániásoknak azonban rossz hír lehet, hogy a cél ezúttal nem egy minden eddiginél gyorsabb, hanem egy stabilnak tekinthető driver kiadása.

Aki nem lát kellőképpen a dolgok mélyére, annak egyszerű feladatnak tűnhet, a valóságban azonban nagyon bonyolult a Microsoft új operációs rendszerével debütált WDDM (Windows Display Driver Model) eszközmeghajtók programozása – legalábbis ezzel próbált védekezni egy interjúban még február elején Dwight Diercks, az NVIDIA szoftverfejlesztésért felelős alelnöke. A szakember azután kényszerült magyarázkodásra, hogy a kaliforniai cég végül minden igyekezete ellenére nem tudott a Vista január végi megjelenésére elkészülni a GeForce videokártyákat kezelő eszközmeghajtó új, minden funkcióját tekintve hibátlanul működő változatával. Mint arról anno beszámoltunk, a tengerentúlon felhasználók egy csoportja ezért jogi eljárás megindítását fontolgatta. Az akkor hiányolt hivatalos, Vistát támogató ForceWare azóta elkészült, a driver fejlesztése azonban korántsem halad olyan jól, ahogy Diercks korábbi interjújában felvázolta.

Az NVIDIA most először ismerte el, hogy a fejlesztői csapat irányítói csúnyán elszámolták magukat, és alábecsülték a minden tekintetben működő és stabil WDDM meghajtók megírásához szükséges időt és erőforrásokat. Keith Iida szerint az is oka a késlekedésnek, hogy bizonyos ideig a ForceWare eszközmeghajtók fejlesztésénél is magasabb prioritást élvezett a cégnél a tartalomszolgáltatók támogatása, ők azok ugyanis, akik DirectX 10 API-ra fejlesztett programokkal látnák el a piacot – ezek nélkül pedig vajmi kevés hasznuk van a DX10-es hardvereknek és az azokat meghajtó eszközvezérlő-moduloknak. Az illetékes szerint ez a sorrend most megváltozott, az NVIDIA-nál így most szinte az összes mozgósítható szoftverfejlesztő a végfelhasználóknak szánt drivercsomagon dolgozik. Iida – akárcsak Diercks februárban – a korábbinál gyakoribb frissítéseket ígért a Vista-felhasználóknak, a jelenlegi változatokkal jelentkező hibák tetemes hányadát pedig amilyen gyorsan csak lehet kijavítják – nyilatkozta az NVIDIA szakembere.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés