Hirdetés

NVIDIA chipsetes Asus lap munkaállomásokhoz

Az Asus az elsők között dobta piacra tavaly ősszel az nForce 680i SLI chipsetes alaplapjait; most a P5N32-E SLI és a Striker Extreme nevű modelleket egy újabb típus követi. A P5NT WS érdekessége, hogy lapkakészlete igazából az nForce 650i és 680i vegyítéséből, azaz a C55 és MCP55PXE chipek párosításából áll össze. A lap LGA775-ös Intel processzorokat szolgál ki akár 1333 MHz-es rendszerbusz-sebességig, négy memóriaaljzatába összesen 8 GB kapacitású DDR2 modulok ültethetők.

Akárcsak a normál nForce 680i SLI chipsetes alaplapokon, ezen is három hosszú (x16 méretű) PCI Express foglalat található, ezek bekötése azonban módosult: az első kettő vagy x16–x0, vagy x8–x8 kiosztásban működik, a harmadik azonban állandóan biztosítja az x16 sávszélességet. Az is jól mutatja, hogy itt nem hétköznapi PC-kbe, hanem munkaállomásokba szánt alaplapról van szó, hogy rendelkezésre áll egy PCI-X csatoló is, ezenkívül pedig két PCI Express x1 és egy PCI slot került a lapra.

Meghajtók számára egy IDE csatornát és hat Serial ATA II portot biztosít a déli híd, egy Silicon Image chip jóvoltából pedig 3 Gbps sebességű eSATA kivezetés is igénybe vehető. A két Gigabit Ethernet interfésszel kihasználhatók az NVIDIA DualNet szolgáltatások; a nyolccsatornás Realtek ALC888 audiovezérlő mellé koaxiális és optikai SPDIF kimenetek is járnak, és a FireWire sem hiányzik. Bár profi alaplapról van szó, az Asus nem hagyta el a túlhajtást szolgáló funkciókat sem. A stabilitást kedvezően befolyásolhatja, hogy a lapon csakis szilárdelektrolitos kondenzátorokat alkalmaznak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés