Professzionális bányászoknak szánt gyorsítókat ad ki az NVIDIA

A CMP HX sorozat lényegében megegyezik a GeForce-okkal, csak a grafikai képességeik le vannak tiltva.

Az NVIDIA váratlanul bejelentette a CMP (Cryptocurrency Mining Processor) HX sorozatú termékcsaládot, amely kizárólag a kriptovaluta bányászoknak készült. A vállalat az egyes termékek pontos paramétereit nem adta meg, csak azt, hogy mennyit fogyasztanak, illetve mekkora fedélzeti tárral rendelkeznek, tovább ismert az is, hogy az Ethereum által használt Ethash algoritmussal mekkora teljesítményre képesek. Ezeket az adatokat az alábbi táblázat részletezi:

NVIDIA CMP HX gyorsítók
Típus 30HX 40HX
50HX
50HX
Ethash teljesítmény
26 MH/s
36 MH/s 45 MH/s 86 MH/s
Fogyasztás
125 W
185 W
250 W
320 W
PCI Express tápcsatlakozók 8 tűs 8 tűs 2 x 8 tűs 2 x 8 tűs
Fedélzeti memória
6 GB 8 GB 10 GB 10 GB

A professzionális bányászoknak ez is elég információ, emellett ki kell hangsúlyozni, hogy egyik kártyán sincs kijelzőkimenet, igazából az egyes grafikai számításokat végző részegységek is le vannak tiltva. A tényleges hardverrel kapcsolatban viszont megtudtuk, hogy TU106-os, TU116-os, TU102-es és GA102-es GPU-k kerülnek a fejlesztésekbe, illetve arról is tudomást szereztünk, hogy minden esetben vissza van fogva az órajel, de konkrét paraméterek egyelőre nincsenek.

Az NVIDIA elmondása szerint a CMP HX sorozatú gyorsítókat az ASUS, a Colorful, az EVGA, a Gigabyte, az MSI, a Palit és PC Partner fogja gyártani, az érdeklődőknek az említett cégekhez kell fordulniuk a vásárlással kapcsolatban. A 30HX és 40HX jelzésű modell még márciusban megérkezik, míg a két gyorsabb verzió majd a második negyedévben lesz elérhető. Listaár nincs, mivel a bányafarmok részéről jellemzőek a nagyobb tételben történő vásárlások, és ilyenkor úgyis egyezkednek az árról a gyártókkal.

Az NVIDIA a fenti fejlesztésekkel alapvetően két problémára szeretne reagálni. Egyrészt a vállalat el akarja érni, hogy a bányászok ne GeForce-okat vegyenek, hanem nekik szánt gyorsítókat. Másrészt használt piac tekintetében nem szeretnék azt látni, hogy egy új generáció során a bányászok olcsón megválnak a korábban vásárolt GeForce-októl, hiszen az negatívan érintheti a zöldek új generációjának eladásait is. Emiatt sincs kijelzőkimenet a CMP HX sorozaton, és ennek hála ezek a termékek a játékosoknak értéktelenek, azaz rendkívül nehéz lesz majd továbbadni őket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés