Hivatalosan nem létező funkció letiltása miatt hőbörögnek az NVIDIA felhasználók

Az NVIDIA lassan olyan dolgokért is magyarázkodásra kényszerül, amelyet igazából nem is kellene magyarázni. A vállalat a GeForce GTX 970-nel kapcsolatos problémák után egy újabb területen került sortűz alá. Most viszont a felhasználók valójában egy nem létező, és nem is reklámozott szolgáltatás visszakapcsolására szeretnék sarkallni a céget.

A mai világban, amikor a felhasználó panaszkodik, akkor a többi sorstársa jellemzően nem az adott céget védi. Vannak olyan esetek, amikor a felhasználói panaszok érthetők is, hiszen a GeForce GTX 970 specifikációinak meghatározásában az NVIDIA valóban hibázott, és ezt nem is tagadták. A GeForce GTX 900M sorozatú mobil VGA-k kapcsán azonban a felhasználói panaszok értelmetlenek, és teljesen megalapozatlanok, sőt jogilag sem állják meg a helyüket.

Az eset ott kezdődött, hogy a GeForce GTX 900M sorozatú mobil VGA-kat a megjelenéskor lehetett tuningolni. Ez már önmagában egy olyan dolog, amire abszolút nincs garancia, és emellett sehol sincs jelezve a felhasználó felé, hogy ez a funkció egy létező szolgáltatása lenne a lapkának. Egyszerűen a lehetőség létezett és a felhasználók éltek vele. Kiderült azonban, hogy a tuning csak egy szoftverhiba miatt került bele a grafikus meghajtókba, amelyet az NVIDIA a 347.09-es eszközillesztőben befoltozott, vagyis ezzel együtt megszűnt a tuning lehetősége is. Ezt az NVIDIA szóvivője a GeForce fórumon megerősítette, tehát a tuning lehetősége terveknek megfelelően lett letiltva.

A felhasználók a fenti üzenet után az NVIDIA-t ostromolják több oldalon keresztül, ami igazából érthetetlen. A GeForce GTX 970-nel kapcsolatos dolgokat még lehetett úgy szemlélni, hogy van igazság a vásárló nézőpontjában, de itt egy olyan funkción megy a vita, amely csak véletlen hiba folytán volt elérhető, és igazából soha nem reklámozta az NVIDIA.

Nem egy felhasználó a lapkákba épített hővédelemmel példálózott, de az igazság az, hogy ez a rendszer nem nyújt 100%-os védelmet. Főleg nem az NVIDIA megoldása, amely félig szoftveres alapokon nyugszik, vagyis könnyen előfordulhat, hogy a kritikus hőmérsékletre a szoftveres reakció akkor érkezik, amikor a hardvernek már lőttek. A tuning ennek a rendszernek a működését felborítja és nagyban növeli a túlhevülésből eredő meghibásodások számát. Nem véletlen, hogy a notebookokba szánt VGA-knál a tuning eddig is tabu volt és a jövőben is az lesz. Ez pedig nem a vásárlók elleni fellépés, vagy a szolgáltatások korlátozása, egyszerűen csak egy biztonsági intézkedés.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés