Hirdetés

Nyolc mag, 7,25 Ghz – ismét akcióban Achill3us

A tuningmester az új ASUS ROG Maximus XI Apex alaplapban hajtott meg egy Intel Core i9-9900K processzort.

A hazánkba frissen érkezett ASUS ROG Maximus XI Apex alaplap, egy Intel Core i9-9900K processzor, a Team Grouptól származó, még mérnöki tesztfázisban leledző 2x8 GB-os Xtreem memóriakészlet, és persze némi folyékony nitrogén volt a főszereplője Achill3us legújabb extrém tuningjának, amelynek végeredménye 7247 MHz-es órajel a processzoron (ráadásul kikapcsolt magok nélkül!), 5100 MHz-es effektív frekvencia a memóriák esetében, és egy kilencedik helyezés a HWBot toplistán. A bevezető után lássuk a sikeres tuningról készült beszámolót a lehető legautentikusabb forrástól, Achill3ustól:


(forrás: Achill3us) [+]

Aki figyelemmel követi az ASUS ROG szériás alaplapjait, a tavaly késő ősszel érkezett Intel Z390 chipsetre épülő új Maximus XI széria érkezésekor feltűnhetett az új Apex hiánya, helyette az ASUS tajvani kirendeltségén megrendezett meghívásos, folyékony héliummal (-230°C) elkövetett látványos demonstráción a Maximus XI Gene játszotta a főszerepet. Akkor belsős forrásoktól azt az információt kaptuk, hogy aggodalomra semmi ok, az Apex is hamarosan elkészül, de még reszelgetik egy kicsit a technikát, hogy tényleg komoly rekordokra alkalmas deszkát rakhassanak le az asztalra.


(forrás: Achill3us) [+]

A szokásos egyedi NYÁK-forma a kétoldali bevágásokkal a múlté, az RGB láz viszont tovább pörög, a lap még több helyen engedi át a LED-ek fényét, jobban világít mint valaha, ami ránézésre +100 MHz-et jelenthet az elődhöz képest. A VRM az Extreme Digi+ fantázianévre hallgató 2x8 fázisú megoldás lett, ellentétben a Hero és Code alaplapokkal, ahol ez mindössze 5 fázis volt valójában, ezért kevésbé melegszik.


(forrás: Achill3us) [+]

Jelentősen fejlődött a memória is, a DDR4 esetében egészen 5300 MHz-ig kaptunk opciókat, ami persze komoly megpróbáltatást jelent a processzorunk memória vezérlőjének, de még a legjobb válogatott samsung „B die” alapú IC-knek, valamint az alaplapoknak is. Mindösszesen két foglalt áll rendelkezésre, mutatva az alaplap célját – persze a piacon már elérhetőek kellően gyors, kétoldalas, 16 GB-os modulok, így a 32 GB itt is biztosítható, akinek ez nem elég, inkább a munkaállomások irányba induljon. Ezekbe a foglalatokba most az említett, egyelőre tesztpéldányként elérhető Team Group memóriamodulok. Itt persze nemcsak a megfelelő RAM-ra, de a processzorra is szükség van: a 4800 MHz gyakorlatilag a jelenlegi Coffee Lake memóriavezérlők teljesítőképességének a határán táncol, a Team Group mérnökeitől származó információk szerint például az i9-9900K-t alapul véve 10 CPU-ból talán kettő képes egészséges feszültségen, normál körülmények között ilyen órajelen meghajtani a memóriát.


(forrás: Achill3us)

Extrém tuning szemszögből közelítve persze a hideg mindenen segít. A Coffee Lake architektúra úgynevezett coldbug-mentesen tesztelhető folyékony nitrogénnel, azaz megfelelő feszültségek és alaplapi tuning funkciók (ln2 mode, rsvd kapcsoló) beállítása után nem kell attól félnünk, hogy működésképtelen lesz a rendszer egy bizonyos hőmérséklet elérése után. Így a tesztek alatt processzorunk körülbelül -175°C-on üzemelt, legalábbis ez volt a rézblokk felületén a CPU-hoz legközelebb mérhető érték, pontosabbat sajnos nem tudunk mondani, ilyen hőfokon a monitorozás feladja a szolgálatot minden létező platformon.


(forrás: Achill3us) [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés