OCZ RevoDrive 400 SSD M.2 és PCIe foglalatba az NVMe őrült sebességével

Az IDF-en szokás szerint nem csak a névadó Intel, hanem más gyártók technológiai újdonságai is felbukkannak. Az idei konferencia kiállítórészlegén az OCZ is jelen volt, és egy még be nem jelentett újdonság prototípusát, a RevoDrive 400 SSD-t demózták. A jellemzően PCIe foglalatú SSD-iről ismert RevoDrive termékcsalád legújabb tagja nem a kikövezett úton jár, ugyanis alapvetően nem PCIe, hanem M.2 foglalatba illeszkedik, a PCIe Gen3 x4 foglalatú adapter csak kiegészítő, amit nem muszáj megvásárolni majd.


(forrás: The Tech Report) [+]

Az AHCI helyett NVMe felületre alapozó SSD nagy részét az IDF-en kiállított darabnál matrica borította, de az kiderült, hogy alatta a Toshiba NVM Express vezérlője lapul, a szintén Toshiba gyártmányú 15 nm-es MLC NAND Flash lapkákkal egyetemben, amiből maximum 1 TB kapacitásnak megfelelő darab kerülhet a NYÁK-ra. A sebességgel várhatóan nem lesz probléma, az információk szerint jelen állapotban a termék szekvenciális olvasási és írási sebessége 2000 MB/s körül tetőzik, míg a 4 kB-os blokkokon végzett véletlenszerű műveletek esetében a teljesítmény meghaladhatja a 200 000 IOPS-ot.

Ezek az értékek nagyjából megegyeznek a Samsung már megvásárolható, M.2 foglalatos NVMe SSD-jének teljesítményével. A RevoDrive 400 viszont még koránt sincs végleges állapotban, a firmware még rengeteg optimalizálás előtt áll, de előbb ehhez teljesen készre kell csiszolni a hardvert, így összességében további gyorsulás várható. A még hátralévő munkák miatt az OCZ tervei szerint az új RevoDrive leghamarabb 2016-ban mutathatja meg tudását, illetve  kerülhet a boltokba. Az ára egyelőre nem publikus, de nyilván nem lesz két fillér, ami abból is sejthető, hogy kifejezetten a vastag pénztárcával bíró, újdonságokra és teljesítményre éhes vásárlók táborának szánja ezen SSD-jét a gyártó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés