Hirdetés

Októberben jön a B550-es AMD vezérlő?

A HP érkező PC-iben már feltűnt, és információink szerint egy korábbi projekt kerül leporolásra.

Az AMD az új generációs Ryzen processzorokhoz egyelőre csak az X570-es vezérlőt kínálják, ami persze nem gond, mert az elérhető modellek a BIOS frissítésével bizonyos korábbi, 300-as és 400-as sorozatú alaplapokban is működnek, ugyanakkor PCI Express 4.0-ra vonatkozó támogatás hivatalosan csak a legújabb vezérlővel van. Utóbbi, olcsóbb alaplapokon való elérhetőségét várhatja sok felhasználó, és emiatt lehet érdekes a B550-es vezérlő, amely már feltűnt a HP két érkező PC-jében (Pavilion Desktop TP01-0006ng és Desktop M01-F0017ng).

Információink szerint azonban közel sem beszélhetünk igazán új fejlesztésről, mivel a B550 paraméterezése kísértetiesen hasonlít Z490-re, amelyet eredetileg ki akart adni az AMD még az előző év közepén, de aztán törölték a projektet, mivel értelmetlennek láttak egy extra vezérlőt az X470-es opció fölé. Ugyanakkor a B550 gyártók felé leadott dokumentumokban a processzorhoz x4-es PCI Express 3.0-s linken kapcsolódik, és négy PCI Express 3.0-s, valamint nyolc PCI Express 2.0-s sávot kínál, amelyet összesen nyolc SATA, illetve két USB 3.2 Gen2 interfész egészít ki, méghozzá a hat USB 2.0, illetve a RAID támogatása mellett.

Látható, hogy a vezérlőn belül PCI Express 4.0 ugyan nincs, de ettől meg lehet azt csinálni, hogy a processzor oldaláról elérhető vezérlő sávjai 4.0-s szabvánnyal kompatibilis csatolókba fussanak, ehhez csupán az alaplapokat kell megfelelően tervezni.

A vezérlő oldalán is PCI Express 4.0-t kínáló fejlesztések valószínűleg idén már nem lesznek kész, de tulajdonképpen a felhasználók számára maximum az SSD, illetve a VGA tekintetében szükséges a nagyobb sávszélesség, ehhez pedig a processzorba épített 24 darab PCI Express 4.0-s sáv is elég.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés