Elkészült az OpenVX 1.0

A Khronos Group bejelentette, hogy elkészült az OpenVX 1.0-s API, amely lényeges szerephez juthat az ultramobil termékek és a beágyazott rendszerek piacán, de az OpenCV platform kiegészítéseként máshol is hasznos lehet.

Mint ismeretes az OpenCV régóta létezik, és alapvetően egy olyan megoldásról van szó, amely bevált és hasznos módszerekkel segíti a képfeldolgozást. Ezt a projektet a közösség építi, így nincs konkrét specifikációja és a hardvergyártók is egyedi implementációkkal állhatnak elő. Az OpenCV viszont nagyon hasznos, hiszen az előbbiek következtében a felhasználási lehetőségek igen tágak, ugyanis a nyílt forrású rendszer akárhogy kiegészíthető.

Hirdetés

Az OpenCV egyértelműen lefed egy piaci igényt, ugyanakkor a specifikációk, illetve a gyártói támogatás hitelesítésének hiánya más területeken behatárolja a használhatóságát. Részben ide érkezik az OpenVX 1.0, amelyre már valóban rámondható, hogy egy vérbeli API, hiszen Khronos Group teljes specifikációt és hitelesítést kínál, illetve a rendszer magas szintű absztrakciója számos hardvert képest egységesen támogatni, kezdve a központi processzoroktól (CPU), a grafikus vezérlőkön (GPU) át, a digitális jelfeldolgozó processzorokig (DSP), illetve a speciális fixfunkciós hardverekig (ASIC).

Az OpenVX tulajdonképpen a képfeldolgozás, ezen belül is arc-, test- és gesztusfelismerés, illetve a kiterjesztett valóság, valamint a különböző videós rendszerek egyszerű kihasználást szorgalmazza. Nagyon leegyszerűsítve, ha a számítógépnek bemenetként képi adatok szolgálnak, és a képen található információk alapján kell valamiről dönteni, akkor az OpenVX 1.0-s API adhatja az alapot a gyártófüggetlen és szabványos programokhoz.

Az OpenVX 1.0 támogatható direkten az alkalmazásból, vagy az OpenCV-n keresztül, illetve opciós lehetőség más képfeldolgozást segítő könyvtárat használni.

Az OpenVX sarkalatos pontja, hogy a feldolgozáshoz gráfokat használ, ami a Khronos Group szerint kiemelten hatékony megoldás a mai, heterogén módok programozható rendszerek számára, ugyanis minimalizálható az adatmásolások szükségessége.

Az OpenVX mögött széles iparági támogatás van, gyakorlatilag minden informatikában és képfeldolgozásban érdekelt cég bejelentette már az API melletti elkötelezettségét.

Előzmények

Hirdetés