PH! blog: 503 és egyéb fejlemények

Deja vu érzésünk van, újabb blogbejegyzés, ami sűrű bocsánatkéréssel kezdődik. Az elmúlt egy hétben az elviselhetetlenségig sűrűsödtek az adatbázis szerver sztrájkjai, utoljára ma nap közben, de korábbi napokon is órákra kiesett a nemes vas. (Az 503-as hiba azt jelenti, hogy a rendben működő webszerver valamiért nem kap kapcsolatot az adatbázis szervertől.)

Az elszaporodó hibának két oka van. Az egyik ti, a másik mi. Viccet félretéve, az egyik ok, hogy a rendszerünk közösségi funkciói (leginkább az apróhirdetések és a fórum) exponenciálisan növekvő terhelést jelentenek a szervereknek. Egy példa: az összes, elmúlt bő 10 évben termelt fórumhozzászólás harmada az utóbbi két évben keletkezett. Privát üzeneteknél még rosszabb az arány. Ezek most már körülbelül 20 millió rekordos táblák. A logoló táblánk már régóta 100 millió rekord fölött van. Régen ritka volt az egyszerre 4000 online user, mostanában tipikus az 5-6000.

Ehhez képest az adatbázis felépítése, indexei nagyjából változatlanok a RI/OS R5 indulása óta, az pedig nem tegnap volt. Most érett meg az idő, hogy jelentősen átszervezzük az indexeket, hatékonyabbá tegyük az adatokat (már az is optimalizálandó, hogy hogyan tárolja a merevlemezen az SQL szerver, a minél gyorsabb kiolvasás érdekében). Ezt kezdtük el egy hete, és ezért fulladt be időnként szerencsétlen gép. Az átalakítás most is zajlik, pont a hozzászólások és privátok tábla még hátra van. Előbbinek a hétvégén neki is ugrunk, igyekszünk elkerülni a kimaradásokat, de az eddigiek alapján ez nem fog sikerülni.

Ha minden átalakítással végeztünk, akkor viszont jelentősen gyorsulni fog az oldalak használata. A mai malőrt leszámítva azért már az utóbbi napokban is érezhető volt az átszervezések jótékony hatása.

Változni fog még a kereső is, új korlátozás lesz sajnos, hogy három betűnél rövidebb szavakra nem lehet keresni. Ennek is teljesítmény okai vannak, bizonyos típusú keresések megakasztják a fulltext sql indexeket. Szintén gondolkodunk azon, hogy kikapcsoljuk a fulltext keresés egyik, valószínűleg angolszász országokban hatékonyabban üzemelő feature-ét, a "csonkolást". Az okos rendszer megpróbálja megpucolni a szavakat a toldalékaiktól, hogy például a "Budapestre", "Budapesten" és "Budapestnek" szavak azok mind egyszerűen "Budapest" legyenek. A gond csak az, hogy az IT világában ez talán többször okoz gondot, mint nem. Például az "ATI" és az "ATOM" szavakat is "AT"-nak értelmezi.

Szintén újdonság lesz, hogy a folyamatosan futó automata adatbázis-takarítást lekapcsoljuk, cserébe négyhetente szombaton hajnali 4-kor fog futni. Az első ilyen nagytakarítás július 14-én lesz. A minden hajnalban 03:30-kor induló kisebb rendrakás marad a helyén, az sajnos nem megúszható.

Itt tartunk, még egyszer elnézést a hibákért! Még lesz egy kevés, de remélhetőleg utána egy sokkal szebb, tisztább, szárazabb Prohardver lapcsaládon tudunk együtt örülni annak, ami egy IT kiadótól amúgy is készségszinten elvárható kéne, hogy legyen: hogy működ(je)nek a szerverei.

Azóta történt

Előzmények