Hirdetés

Piacon az Intel 45 nm-es processzorai

A mai nappal hivatalosan megkezdődött az Intel 45 nm-es csíkszélességgel készülő processzorainak forgalmazása. Asztali vonalon egyelőre egyetlen CPU képviseli az új generációt – a négymagos Core 2 Extreme QX9650-et és vele együtt a Penryn kódnéven emlegetett lapkák fő architekturális és gyártástechnológiai újításait nemrég részletesen bemutattuk.

A mostani premier főként a szerverprocesszorokról szól, hiszen tizenöt – kétfoglalatos rendszerekbe szánt – Xeon kerül piacra. A négymagos változatok többsége már mától elérhető, csak a két csúcsmodell bevezetése húzódik el a kövekező másfél hónapra, míg a kétmagos processzorok 30–45 nap múlva érkeznek. A gyártó órajel, rendszerbusz-sebesség és fogyasztás sokféle variációját kínálja, így ki-ki megtalálhatja a választékban az igényeinek megfelelő típust, ráadásul az ezerdarabos közvetlen rendelésre vonatkozó listaárak ismeretében azt lehet mondani, költségek tekintetében is széles a spektrum.

A korábbi, 65 nm-es csíkszélességű processzorokhoz képest az új Xeonok – főként a gyorsítótár növelése miatt – jóval több tranzisztort tartalmaznak: a négymagos Clovertown 582 milliójával szemben az ugyancsak négymagos Harpertown már 820 millió tranzisztort fog munkára. Ennek ellenére a struktúraméretek csökkentésének köszönhetően a magméret kisebb lett; a fenti processzorok viszonylatában a két 143 mm2-es szilíciumlapkát két 107 mm2-es váltotta, ez pedig jobb kihozatalt, azaz kedvezőbb gyártási költségeket eredményez.


  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés