Programajánló: jön az idei GPU Day

A hazánkban megrendezésre kerülő kilencedik GPU Workshop számos előadással, két napig várja az érdeklődőket.

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg azt a GPU Workshopot, amely hazánk GPGPU-s közösségének kínál betekintést az iparág jövőjében. Az MTA Wigner GPU-Laborja által delegált GPU Day 2019 a korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan kétnapos lesz, viszont abból a szempontból különleges a mostani alkalom, hogy a Wigner GPU Laboratórium idén ünnepli 10 éves jubileumát, illetve lényeges tényező, hogy a Lombiq Kft., az AImotive Kft. és a Silicon Computers Kft. révén három szponzorja is lesz az ELTE Informatikai Karával közösen rendezett eseménynek.

Az előadások széles érdeklődési kört fednek le, például a Hastlayer idén sem maradt ki, ami egy Lombiq Kft. által fejlesztett eszköz, és lehetővé teszi a .NET platformot használó fejlesztőknek, hogy a megírt programjaik teljesítménykritikus részeit FPGA-kkal gyorsítsák. Az AImotive Kft. több GPU-s szimulációs futószalagról értekezik majd, míg a Silicon Computers Kft. az exascale rendszerek felé vezető irányt értékeli ki, figyelembe véve az átállás nehézségeit.

Kiemelt vendégként érkezik Michael Wong a Codeplay-től, aki többek között a C++ Standards Committee és a Khronos Group SYCL rendszerének fejlesztési vezetője. Információink szerint a szakember a SYCL szabványról, ennek és a C++ szabványosításának kapcsolatáról, illetve a kapcsolódó technológiai fejlesztésekről és alkalmazásokról fog beszélni.

Persze ezzel még nincs vége, elvégre a Microsoft is képviselteti magát, hogy eloszlasson pár tévhitet a felhős adatközpontokkal kapcsolatosan, illetve V-Nova Kft. nem éppen tipikus megközelítésből taglalja az OpenCL képességeit. Ezeken kívül még számos más, igen érdekesnek látszó prezentáció is lesz. Kedvcsinálónk az alábbi linken elérhető a Wigner GPU-Labor YouTube csatornája, ahol a korábbi prezentációk egy részét vissza lehet nézni.

A GPU Day 2019. július 11-én és 12-én kerül megrendezésre Budapesten a Pázmány Péter sétány 1./C címen, vagyis az Eötvös Loránd Tudományegyetemen belül. Az angol nyelvű rendezvényről az alábbi oldalon lehet bővebb tájékoztatást szerezni. A szükséges regisztráció az alábbi linken adható le, méghozzá addig, amíg van szabad hely. Az esemény a diákoknak, akadémiai és egyetemi látogatóknak ingyenes, mások számára viszont fizetni kell. Utóbbival kapcsolatban viszont érdemes tudni, hogy a június 15-ig leadott regisztrációk olcsóbbak, mindössze 30 euróba kerülnek, az említett dátum után viszont ez az összeg 100 euróra ugrik.

Kiegészítés: A MTA Wigner GPU-Laborja tájékoztatott minket arról, hogy véglegessé vált a program, amely a fentebb található linkeken tekinthető meg, emellett még további két szponzorral egészült ki az esemény, konkrétan a StreamHPC-vel és az Eötvös Loránd Tudományegyetem informatikai szakával. Hely még van, így a fenti feltételek mellett továbbra is lehet jelentkezni.

Előzmények

Hirdetés