A kaliforniai bíróság szerint versenyellenesek a Qualcomm üzleti praktikái

Az Apple-lel ugyan kiegyezett a cég, de FTC-nek ettől még jogosak voltak a korábbi aggályai.

Az Apple és a Qualcomm között ma már nincs harag, hiszen a két cég nemrég megegyezett egymással, de ettől az utóbbi vállalat nem került ki a  versenyfelügyeletek célkeresztjéből, elvégre korábban több partnerük is jelezte már az érintett hatóságoknak, hogy bizonyos üzleti praktikáik megkérdőjelezhetők. Ezért például a 2016-os esztendő végén egymilliárd dollárra büntették őket Dél-Koreában, de az Egyesült Államok is hasonló vádpontok alapján vizsgálódik.

Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) korábban aggályait fejezte ki a Qualcomm üzleti modelljével kapcsolatban, és most a kaliforniai bíróság első fokon kimondta, hogy a vállalat licencelési modellje versenyellenes.

Az alapprobléma az, hogy a Qualcomm a szabadalmait, illetve a termékeit összekapcsolja a partnerekkel kötött szerződésekben. Emiatt az adott partner nem képes csak magát a technológiát licencelni, ahhoz ugyanis amolyan csomagban járnak a Qualcomm fejlesztései. Ráadásul a bíróság szerint a cég még indokolatlanul magas licencdíjat is kér a szabadalmaiért. Mindez károsan érinti a szabadpiaci versenyt, és a gyártópartnereknek, illetve a végfelhasználóknak sem kedvez.

A bíróság a fentiek miatt kötelezi a Qualcommot arra, hogy az elkövetkező hét évben felügyelet mellett működjön, illetve be kell szüntetnie a kifogásolt üzleti modelljét, amire vonatkozóan éves szinten beszámolási kötelezettsége van az FTC felé.

A Qualcomm nem fogadja el a döntést, így fellebbeznek ellene, vagyis a tárgyalások folytatódnak. A vállalat szerint a döntés meghozatalakor nem lettek megfelelően értelmezve a tények, illetve a törvényeket nem jól alkalmazták.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés