Betámadja a mobil PC-ket a Snapdragon X Elite

Az új Qualcomm csúcs-SoC saját tervezésű magokra tesz fel mindent.

A Qualcomm leleplezte a legújabb csúcskategóriás rendszerchipjét, amely a Snapdragon X Elite nevet viseli, és elsődlegesen a Windows operációs rendszerrel szállított hordozható eszközöket célozza majd. A fejlesztés a TSMC 4 nm-es node-ján készül a fő paramétereiket pedig az alábbi táblázat részletezi:

Qualcomm X sorozatú ARMv9-es, új Snapdragon rendszerchip
Típus Snapdragon X Elite
Processzorarchitektúra ARMv9
CPU-magok száma, órajele, típusa 12 darab, 3,8 GHz, Oryon
IGP típusa Adreno SD X Elite
Memóriabusz 8x16 bites
Támogatott memória
LPDDR5X (8533 MHz)
DSP és NPU típusa
új generációs Hexagon
Gyártástechnológia 4 nm (TSMC)

A Qualcomm a friss lapka legfőbb fegyverének a NUVIA felvásárlásával megszerzett, Oryon kódnevű processzormagokat tartja, amelyek teljesen saját tervezésűek és 12 darab van a rendszerchipen belül. Ha mindegyik terhelve van, akkor 3,8 GHz lehet a maximális órajel, amin futhatnak, de kétmagos turbó mellett a 4,3 GHz is elérhető.

A memóriavezérlő csak LPDDR5X szabványt támogat, az abszolválható memória-sávszélesség pedig eléri az 163 GB/s-ot. Itt jegyzi meg a cég, hogy a teljes lapkában összesen 42 MB-nyi gyorsítótár van, de azt nem fejtik ki, hogy pontosan milyen eloszlásban.

[+]

Bemutatkozik az Adreno SD X Elite IGP is, amely támogatni fogja a Vulkan 1.3-at, valamint a hardveresen gyorsított sugárkövetést. Erről nagyon keveset árult el a cég, a 4,6 TFLOPS-os teljesítmény sem igazán hasznos adat, ha nem közlik mellé, hogy milyen pontosságot értenek rajta. Tudni lehet viszont azt, hogy a kijelzőmotor 4K-s, 120 Hz-es, HDR10-es integrált megjelenítőt támogat, külsőleg pedig három darab 4K-s vagy két 5K-s opció is hozzáköthet DisplayPort 1.4-en keresztül. A SoC megkapta a legújabb multimédiás blokkot is, ami AV1-es kódolást és dekódolást biztosít. Megemlítendő, hogy a vállalat meghajtófrissítéseket is ígér.

Az AI-ra a Qualcomm rendszerint kiemelten figyel, így új Hexagon részegységet terveztek, amely az elődhöz hasonlóan támogatja a 4 bites integer formátumot, és ezzel 45 TOPS-os teljesítmény érhető el. A változások tekintetében a cég a nagy nyelvi modelleket próbálja lokálisan futtathatóvá tenni, ezen belül is azt ígéreteik, hogy a 13 milliárd paraméterből álló Llama 2 megoldhatóvá válik helyileg. Persze ehhez elég sok rendszermemória is kell.

Az 5G tekintetében a Snapdragon X65-ös modemre lehet számítani, amit kiegészít majd a Qualcomm FastConnect 7800, utóbbival a Wi-Fi 7 és a Bluetooth 5.4 támogatása oldható meg. Ezen túlmenően pár PCI Express 4.0-s sávra lehet számítani az NVMe SSD-khez, míg a többi kiegészítőnek PCI Express 3.0-val kell beérnie, van viszont USB4 támogatás, papíron három darab Type-C port erejéig.


[+]

A Qualcomm a Snapdragon X Elite kapcsán komoly teljesítményelőnyről beszél, de ezeket az állításokat olyan tesztprogramokra építik, mint a Geekbench 6 és a 3DMark Wildlife Extreme, ami ultramobil szinten elfogadható, PC-s mércével viszont ennél többre van szükség.

A Snapdragon X Elite elsődlegesen a vékony notebookokat célozza, az elérhetősége pedig a következő esztendő közepén esedékes.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés