Hirdetés

Gyakorlatilag eljutott a nyugati piacokra a Radeon RX 560D

Csak éppen a D jelzés maradt le róla, ami megkülönböztetné a normál verziótól.

Az AMD még áprilisban mutatta be a Radeon RX 560-as VGA-t, amit a nyáron követett egy Kínának szánt RX 560D. A két termék között a felhasznált komponensek szempontjából nem volt nagy különbség, gyakorlatilag mindkettő a Polaris 21-es lapkára épített, csak amíg a normál verziónál az összes beépített, egészen pontosan 16 darab multiprocesszor aktív volt, addig a D-s modellnél kettő le lett tiltva. Ez azt eredményezte, hogy a Radeon RX 560 1024, míg a Radeon RX 560D 896 darab shader részelemet használt, vagyis utóbbi lassabb. Ugyanakkor ennek az volt az előnye, hogy a PCI Express csatoló tápellátása önmagában is elégnek bizonyult, mivel bizonyos esetekben fontos, hogy ne legyen külső tápcsatlakozó a kártyán. Nem volt ezzel igazából semmi gond, elvégre két eltérő specifikáció futott más név alatt, méghozzá különböző előnyökkel és hátrányokkal.

Az egész októberben kezdett érdekessé válni, ugyanis az ASUS egy olyan Radeon RX 560-at mutatott be, amelyben 16 helyett 14 multiprocesszor volt aktív, és ez a DirectCU II EVO sorozatba sorolt termék lényegében képes volt biztosítani az energiaigényét a PCI Express csatolóból. Akkor azt lehetett hinni, hogy ez egy egyedi döntés, mondhatni az ASUS talált egy értékes piaci rést, amit egy külön termékkel betömtek, de mára kiderült, hogy valójában a Kínának szánt Radeon RX 560D lett elérhető a nyugati piac számára is.

Ez önmagában nem lenne probléma, csak éppen nyugaton a gyártók lehagyják róla a D jelzést, ami pont megkülönböztetné ezt a modellt a normál verziótól. Ráadásul úgy tűnik, hogy mindez tudatos, mivel az AMD is kiegészítette a Radeon RX 560 specifikációját, így mostantól 14 és 16 multiprocesszorral rendelkező konfigurációt is engednek. Előbbi nyilván lassabb, noha kétségtelen tény, hogy az eredeti 80 wattos TDP keret is megváltozott, ugyanis a kisebb kiadás beéri 60 wattal is. Manapság persze egyáltalán nem egyedi jelenség, hogy a GPU-kat fejlesztő cégek ugyanolyan névhez eltérő specifikációkat kötnek, de ezeket a vásárlók nehezen különböztetik meg.

A gyártópartnerek még résen lehetnek, ahogy az ASUS igazából erre is figyel, ugyanis egyértelműen az EVO jelzés alá rakják a kevesebbet fogyasztó és lassabb Radeon RX 560-at, tehát ez még könnyen értelmezhető a vásárlók számára. Ugyanakkor a Sapphire esetében már más a helyzet: a cég konkrétan két változatot forgalmaz a Pulse Radeon RX 560-ból, és a gyorsabb, illetve a lassabb verziókat mindössze a modellszám (11267-00 és 11267-18) különbözteti meg. Noha olyan adatról van szó, ami leolvasható a dobozról, de egyrészt eléggé el van rejtve a szemek elől, másrészt a jelentése sem egyértelmű a vásárlók számára.

A fentiek miatt érdemes fokozatosan figyelni a Radeon RX 560 vásárlásakor, ezen belül is felkeresni az érintett gyártók weboldalát, ahol a szükséges információk elérhetők.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés