A régebbi alaplapokra is engedélyezik a PCI Express 4.0-t az egyes gyártók

Az AMD ugyanakkor ennek a lehetőségét mikrokód szintjén fogja tiltani, tehát sokat nem érnek majd el ezzel a cégek.

Még az előző hónap elején írtunk arról, hogy az AMD elveszi a PCI Express 4.0 lehetőségét a 300-as és 400-as sorozatú alaplapoktól. Az ASUS azonban kiadott egy képet, amelyben azt részletezik, hogy az egyes B450 és X470 sorozatú alaplapjaik miképp támogatják a PCI Express 4.0-t, ha egy harmadik generációs Ryzen processzorral vértezi fel őket a felhasználó.

Bár a lista egyértelmű, lényegében minden potenciális korlátot bemutat, azt nem jelzi, hogy ez a funkció csak ideiglenes. Az alaplapgyártók számára az AMD nem tiltotta meg azt, hogy kiadjanak PCI Express 4.0-t támogató béta BIOS-okat, de a vállalat jelezte, hogy ezeket nem tekinti hivatalos támogatásnak, ez ugyanis csak az X570-es alaplapokra korlátozódik. A régebbi alaplapok esetében elképzelhető, hogy a ma elérhető, PCI Express 4.0-s hardverek működnek, de semmi garancia nincs arra, hogy ez a jövőben érkező terméknél így is marad. Az X570 esetében ez viszont garantált, tehát teljes értékűnek tekinthető a funkció.

Mindenesetre az alaplapgyártók kihasználják, hogy az AMD nem vonta vissza a korábbi mikrokódját, így erre kiadnak megfelelő BIOS-okat, ugyanakkor fontos észben tartani, hogy az új mikrokódokból már hiányzik a PCI Express 4.0 támogatása a régebbi vezérlőkre vonatkozóan, tehát a fentebb látható képen prezentált támogatás, csak pár BIOS erejéig marad érvényes, amint az új mikrokódra áttér az ASUS, a funkció eltűnik. Bizonyos felhasználók számára ez még így is hasznos lehet, de érdemes észben tartani, hogy nem tart majd örökké.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés