Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv

Már lassan nem is emlékszünk arra, hogy mikor jelent meg a legutolsó Apple TV. A vállalat az utóbbi években nem törte nagyon magát a termékkategória frissítésével, de most végre megtört a jég. Olyannyira, hogy a vállalat egy teljes reformot hajtott végre. Az új rendszer esetében a tévé jelzés is kisbetűs lett, így mostantól Apple tv néven kell rá utalni.

Természetesen jár hozzá egy Bluetooth 4.0-s kapcsolaton keresztül kommunikáló, Lighting konnektorral ellátott, tölthető akkumulátorral rendelkező távirányító, amelyben van gyorsulásmérő és giroszkóp, illetve a felső részén egy érintőpad. A fő változás az operációs rendszert éri. A korábbi, meglehetősen régi modelleken iOS futott, amelyen érezhető volt, hogy nem igazán arra tervezték, hogy egy távirányítóval lehessen vezérelni. A tvOS gyakorlatilag erre a problémára reflektál. Alapjaiban egy iOS-ről van szó, de a vezérlést a nappaliban előforduló igényekhez igazították.

A koncepció alapvetően ugyanaz, amit a Microsoft dolgozott ki az Xbox One-hoz. A Siri segítségével az új Apple tv feldolgozza a beszédet, így gyakorlatilag hanggal irányítható a rendszer. Emiatt a távirányítón nincs is túl sok gomb. Azt persze hozzá kell tenni, hogy a lecsupaszított távirányítókat nem sokan szeretik, de az ipar ebbe az irányba halad.


[+]

Az új Apple tv különlegessége a megreformált felhasználói felülete mellett a belseje, illetve az ebből eredő extrák. A házon belül az Apple A8-as SoC dolgozik, amely a kategóriájában relatíve erősnek tekinthető, és emiatt vált lehetővé, hogy az Apple tv az App Store-ban elérhető játékokat futtassa. Ez persze egyelőre csak elméleti lehetőség, mivel ezeket érintőkijelzőre tervezték, ami egy tévén nem megoldható. Bár a távirányító egyben egy játékvezérlő is, de a képességei egyelőre nem tekinthetők túl átgondoltnak.

Ebből a szempontból az Apple tv csak akkor tekinthető játékkonzolnak, ha a vásárló egy külön játékvezérlőt vesz hozzá, amire persze megvan a lehetőség, de ezt támogatni kell az adott játéknak is. Ezen a ponton viszont viszonylag sok kihasználatlan potenciál van a csomagban, hiszen az Apple A8-as SoC támogatja a Metal API-t, így a hardver képességei jól kihasználhatók. Fontos lenne azonban tudni azt, hogy az Apple miképpen gondol az új Apple tv-re. A rendszer egyértelműen versenyképes lenne az Android TV megoldásokkal szemben, elsődlegesen a sokkal fejlettebb szoftveres alap miatt, de a játékkonzolként árult Android TV csomagok egyelőre egyáltalán nem mondhatók sikeresnek. Emiatt talán az Apple is óvatosan közelíti meg ezt a kérdést, de a potenciál egyértelműen ott van a rendszerben.

Az új Apple tv HDMI aljzaton keresztül kapcsolódhat az adott kijelzőhöz, emellett van Ethernet interfésze, illetve egy IEEE 802.11a/b/g/n/ac-s kétsávos Wi-Fi MIMO modul is található benne. A rendszermemória kapacitása 2 GB lesz, míg adattárolásra 32 vagy 64 GB-os flashmemória került beépítésre. Az új Apple tv ára tárhelytől függően 149 és 199 dollár lesz a megjelenés pedig október végén esedékes.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés