Samsung: 64 GB-os versenytárs merevlemezeknek

Az IDE interfésszel ellátott, flashalapú Disk on Module tárolók kapacitása többnyire a pendrive-okéval vethető össze, a 4 GB már elég nagynak számít soraikban, azonban jó ideje piacon vannak olyan adattárak, ún. Solid State Diskek is, amelyek nem csupán kapacitásukat tekintve mérhetők a merevlemezekhez, de fizikai méretüket és csatolóikat (IDE, SCSI, SATA és SAS) nézve is helyettesíthetik azokat. Elterjedésüket mindeddig magas áruk hátráltatta, így főként katonai és ipari területeken alkalmazták őket, azonban az SSD-k napjainkban igazi áttörés előtt állnak.

Elég csak az elmúlt hónapok bejelentéseit, illetve a CeBIT-en kiállított újdonságokat áttekinteni, hogy lássuk, a mind nagyobb kapacitású SSD-kkel a gyártók egyre inkább a végfelhasználók felé is fordulnak. 1,8 és 2,5 hüvelykes, flashchipekből épített, akár 160 GB kapacitású meghajtók jelentek meg vagy jelennek meg a közeljövőben az A-Data, az Adtron, a PQI, a SanDisk, a Super Talent és a Transcend kínálatában, hogy csak néhány ismertebb márkát említsünk. Természetesen a flash technológia egyik óriása, a Samsung sem maradhat ki az üzletből, egy évvel 32 GB-os SSD-jének bejelentése után adott hírt 1,8 hüvelykes, kétszer ekkora kapacitású tárolóegységéről.

Az új modell SLC NAND flash chipekre alapoz, Ultra-ATA66 interfésszel rendelkezik, átviteli sebessége számottevően nőtt elődjéhez képest: az írási sebesség 30 helyett 45 MB/s, az olvasási tempó 53 helyett immár 64 MB/s. Ezek az értékek többszörösei az azonos méretű merevlemezekének, ugyanakkor az SSD tárolók energiafogyasztása csúcsüzemben is csak harmada a lemezes egységekének.

A Samsung a következő évekre az SSD-k piacának robbanásszerű, évi 200 százalékot meghaladó növekedését jósolja, ami jó hír az árak szempontjából, hiszen végre széles körben elérhetővé válhat ez a tárolótípus. A 64 GB-ost főként noteszgépekbe szerelik, míg kisebb, 8–16 GB-os változatai médialejátszókba, navigációs eszközökbe, videokamerákba kerülhetnek. A Samsung az 1,8 colos, 64 GB-os SSD tömeggyártását a második negyedévben kezdi meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés