Kipróbáltuk a Samsung AI-alapú 8K felbontás felskálázó technológiáját

A vállalat az első itthon is kapható 8K televízióba építette be ezt az eljárást, amelyről azt állítják, hogy csodákra képes.

Mi is többször írtunk arról, hogy a Samsung bemutatta saját 8K televízióját, amelyet már itthon is elkezdtek forgalmazni egy egészen jó kis akció keretében. Most pedig sor került a termék hivatalos hazai bemutatójára, ahol a vállalat munkatársai árultak el részleteket a készülékkel kapcsolatban, amelyet ráadásul ki is lehetett próbálni.

Samasung Q900R 8K tv
Samasung Q900R 8K tv [+]

Igazán érdekesnek az új felskálázási technológia tűnt, amely ebben a készülékben debütált. Erről azt mondták el, hogy a gépi tanulásra, illetve egy hatalmas, különféle mintákat tartalmazó adatbázisra épít, amelyet folyamatosan frissítenek. Az elektronika folyamatosan elemzi a képi jeleket, és az említett minták segítségével próbálja kiegészíteni az alacsonyabb részletességű anyagokat.

Az IFA eseményen egy demófilmen ez tényleg nagyon meggyőzően működött, és most módunk nyílt arra, hogy a saját tesztfájljainkkal próbáljuk a Q900R típusjelzésű termék 65 hüvelykes verzióját. Az azért kiderült,hogy a termékkommunikációval ellentétben a 4K, Full HD vagy pláne a HD anyagokból még a mesterséges intelligencia sem képes olyan végeredményt produkálni, ami versenyre kelhet a natív 8K tartalmakkal. Egyszerűen a látott kép pixelesebb maradt, a görbe és ferde vonalak sem voltak olyan simák, az átmenetek tisztasága sem volt tökéletes. Viszont az is igaz, hogy amit láttunk, az tényleg jobbnak tűnt, mint eddig bármilyen felskálázási eljárás. Emellett meg kell említeni, hogy a betekintési szögön sikerült javítani a korábbi QLED 4K televíziókhoz képest, méghozzá a panel kismértékű módosítása révén, és ha minden igaz, akkor ennek áldásait már a 2019-es 4K QLED tévékben is élvezhetjük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés