CPU-ban és IGP-ben is nagyot ugrik az Exynos 2400

A Samsung új rendszerchipje tempósra sikeredett, és az AI-t sem hanyagolja.

A Samsung hivatalosan is leleplezte az Exynos 2400-as rendszerchipet, amivel a vállalat folytatja az AMD-vel való együttműködést. Az új lapkát a vállalat a saját 4 nm-es EUV node-ján gyártja, ennek is az LPP+ verzióján.

A friss fejlesztés a processzorrész tekintetében megőrzi a DynamIQ koncepciót kiegészítő heterogén többmagos dizájnt, és alapvetően tíz darab 64 bites, ARMv9-es mag került a lapkába, méghozzá négy klaszterre osztva. A leggyorsabb klaszter mindössze egy darab 3,2 GHz-es Cortex-X4 magból áll, míg a kevésbé gyors két darab, 2,9 GHz-en üzemelő, a közepes tempót biztosító pedig három darab 2,6 GHz-en működő Cortex-A720-as magot kapott, a sort pedig négy darab, 2 GHz-es Cortex-A520 zárja.

Az Exynos 2400 memóriavezérlője továbbra is az LPDDR5X szabványt támogatja, de ez aligha lehet meglepetés, ahogy az UFS 4.0 kezelése sem az, illetve egy NPU (Neural Processing Unit) is része a rendszernek. Ez 2-GNPU és 2-SNPU részekre oszlik, előbbi főleg grafikai, míg utóbbi rendszerszintű munkamenetre van optimalizálva.

Az integrált 5G-s modem akár 9,64 Gbps-os letöltési és 2,55 Gbps-os feltöltési sebességet tesz lehetővé, az ISP pedig 320 megapixeles kamerával is megbirkózik. A multimédiás blokkról keveset tudni, de az biztos, hogy az elterjedt formátumokat támogatja, a 10 bites HEVC dekódolását akár 8K-s felbontás és 60 képkocka/másodperces sebesség mellett.

Az IGP tekintetében a Samsung egy AMD-től származó, RDNA 3 architektúrára épülő dizájnt licencelt. A termékcsalád viszi tovább az Xclipse márkanevet, az új fejlesztés pedig az Xclipse 940 jelzést kapta. A konkrét felépítésről nincs hivatalos adat, így a pontos teljesítménye sem ismert, de nagyon érdekes információ, hogy a rendszer hosszú távú terhelésre van tervezve, így a munkamenet megkezdése után nem veszít majd annyit a tempóból, mint a konkurens dizájnok. Ez ultramobil szinten elég fontos, ugyanis a csúcskategóriába tervezett rendszerchipek IGP-ire jellemző, hogy pár perc múlva az elméletileg lehetséges tempó felét adják már le, de Xclipse 940 kevésbé fog belassulni, inkább csak 30-40% közötti a teljesítményvesztés.

A már tömeggyártásban lévő Samsung Exynos 2400 névre keresztelt rendszerchip elsőként a Galaxy S24 és S24+ okostelefonokban érhető el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés