A középkategóriába viszi az 5G-t a Samsung Exynos 880

A friss rendszerchip semmiben sem tekinthető igazán kiemelkedőnek, de általánosan nézve egészen kellemes képességeket kínál.

A Samsung leleplezte az Exynos 880-as rendszerchipet, amellyel az 5G-t vinnék el a középkategória felsőbb szintjeire.

A 8 nm-es node-on készülő fejlesztés a DynamIQ koncepciót veti be, és kétklaszteres heterogén többmagos dizájnt kínál a processzorrész tekintetében. Alapvetően nyolc darab 64 bites, ARMv8.2-A utasítás-architektúrára épülő mag került a lapkába, de ezek közül két darab Cortex-A77-es megoldás, míg a maradék hat a Cortex-A55 képességeit kamatoztatja. Utóbbiak 1,8 GHz-en üzemelnek, szemben a két combosabb mag 2 GHz-es órajelével.

A 64 bites memóriabusszal rendelkező memóriavezérlő az LPDDR4X szabványt támogatja, de a kezelt maximális effektív órajelről nincs adat. Az NPU (Neural Processing Unit) nem hiányzik, viszont a pontos képességeit homály fedi, a fő célja azonban megmarad: bizonyos képfeldolgozással kapcsolatos feladatok ellátása, illetve kiterjesztett valóság hatékonyabb kezelése.

Az IGP-t is az ARM szállítja, méghozzá a Mali-G76 személyében, amelyet MP5-ös konfigurációban tálal a Samsung. A videók kódolását és dekódolását lehetővé tevő hardver a kategóriájához képest megfelelő, konkrétan a 4K-s, 30 Hz-es, H.264-es, HEVC-s és VP9-es anyagok támogatja, míg az ISP, vagyis a képfeldolgozó processzor a 64 megapixeles kamerákat kezeli, amelyekből mehet egy az előlapra és a hátlapra is. Kétkamerás felvételnél a felbontás 20-20 megapixelre csökken. Mindezeken túl az UFS 2.1, illetve az eMMC 5.1 támogatása is biztosított.

A modem tekintetében az Exynos 880 integrált megoldást kínál, ami LTE mellett 1 Gbps-os letöltési tempót tehet lehetővé, de az igazán fontos tényező az 5G támogatása, méghozzá 2,55 Gbps-os letöltés melletti maximummal, amit 1,28 Gbps-os feltöltési tempó kísérhet.

A Samsung Exynos 880-as rendszerchip egyelőre csak egy Kínának készült okostelefonban érhető el (VIVO Y70s), de később valószínűleg több ultramobil eszközben is feltűnik majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés