Leleplezte első GDDR6-os memóriáját a Samsung

Nagyobb tempó, nagyobb kapacitás és kisebb üzemfeszültség jellemzi az újdonságot.

A Samsung korábban is beszélt már a GDDR6 memóriaszabványról, és nyilván mindenki tudta, hogy fejlesztenek majd rá memóriát, de hivatalos bejelentés még nem történt. Egészen eddig a pillanatig, ugyanis a vállalat előállt az első saját megoldásával, ami egészen ütőképesnek tűnik.

A 16 gigabites memórialapka, 16 Gbps-os információátvitelt képes biztosítani, ami 16 GHz-es effektív órajelnek felel meg, és a ma elterjedt 8 GHz-es GDDR5-ös megoldásoknál kétszer gyorsabb. Ehhez a teljesítményhez 1,35 V-os feszültségre van szüksége. Ez nem meglepő, hiszen a szabványban is ennyi van előírva, de az előző generációs GDDR5-ös 1,5 V-hoz képest előrelépésnek számít.

A Samsung új GDDR6-os memóriája x32-es I/O konfigurációt támogat (csatornánként x16-os), ezzel például a célpiacként megjelölt VGA-k esetében 64 bites buszra minimum kettő, 128 bitesre négy, 256 bitesre nyolc, míg 384 bitesre tizenkét darab lapka használható. Ennek hála az új, GDDR6-os memóriát használó csúcs-VGA-kra a 384 bites memóriabuszt feltételezve 24 GB-nyi VRAM kerülhet, legalábbis akkor, ha az adott gyártó a Samsung memóriáját választja.

A vállalat már szállítja a termékmintákat az érdeklődőknek, a nagyobb mennyiségű gyártás pedig a következő év első felében indulhat be.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés