Érdekes felvásárlással erősít a Samsung

A Samsung bejelentette, hogy felvásárolják a NVELO néven ismert céget, ami mondhatni mindenkit meglepet, hiszen nehéz elképzelni, hogy mire volt jó az üzlet. Az érintettek a szokásos nyers üdvözlőnyilatkozatokon kívül több információt nem árultak el az akvizíció okáról, de nagyon valószínű, hogy a Dataplex szoftver feletti kontroll megszerzése volt a dél-koreai óriás legfőbb célja.

A Dataplex egy gyorsítótárazásra használható rendszer. Többek között erre a szoftverre építenek az OCZ Synapse, a Corsair Accelerator és a Crucial Adrenaline sorozató SSD-k. Ezek tárkapacitása nem túl nagy, de a céljuk csupán annyi, hogy felgyorsítsák a PC sebességét úgy, hogy a merevlemezen tárolt sűrűn használt állományokat az SSD-re helyezik, így azok gyorsabban érhetők el. Manapság egyre többen használnak ilyen konfigurációt, mivel a gyorsítótárnak való SSD olcsó, a tárkapacitás szempontjából pedig a merevlemez kifogástalan alternatíva.

A Dataplex szoftver célja, hogy az egész gyorsítótárazás folyamatát felügyelje. Eléggé hasonlít a működése az Intel Smart Response technológiához, de annál flexibilisebb, mivel nincs gyártóhoz kötve, illetve 64 GB-nál nagyobb kapacitású SSD-ket is támogat. A Samsung az akvizícióval valószínűleg belép erre a piacra, így kínálnak majd gyorsítótárnak megfelelő SSD-t. Az egyetlen kérdés, hogy a vállalat miért a felvásárlás mellett döntött a licencelés helyett. A Dataplex szoftver ugyanis bárkinek elérhető termék, azaz a Samsungtól sem tagadták volna meg a licenc lehetőségét. Valószínű, hogy a vállalat a saját igényei szerint szeretné továbbfejleszteni a szoftvert, vagy akár teljesen ki is akarja sajátítani, amivel előnybe kerülhetnek a konkurensekkel szemben. Ez a stratégia nem is épül rossz alapokra, mivel az SSD-k még mindig nem érték el azt az árszintet, hogy a nagyobb tömegek megengedhessék maguknak, de egy gyorsítótárként használt SSD-vel is komoly sebességnövekedés érhető el, mindez viszonylag olcsó megoldás a felhasználók számára. Ennek megfelelően ez a piac komoly növekedés előtt állhat.

Az akvizíció részleteiről egyik cég sem nyilatkozott, így nem tudni, hogy a Samsung mennyit fizetett a NVELO-ért.

Előzmények

Hirdetés