Második generációs Samsung Series 9 notebook, ahogy eddig még sosem láthattuk

A hardvergyártók nagy része általában nem közli, hogy pontosan milyen komponenseket használ és hogyan épül fel egy adott termékük. A vásárlók és felhasználók egy része viszont a kíváncsi, és az ő dolgukat megkönnyítendő, számos weboldal foglalkozik úgynevezett „tear down”-nal, mely lényegében adott eszközök darabokra szerelését és fotókkal, megjegyzésekkel, leírással teletűzdelt publikálását jelenti.

A Samsung most picit könnyít a kíváncsiskodókon, ugyanis a megjelenés előtt maguk szedték darabokra a második generációs 13,3"-es Samsung Series 9-es notebookot, és publikálták weboldalukon, melyből igen izgalmas részletek derülnek ki. Persze azt nem állítjuk, hogy a notórius kíváncsiskodók nem fogják maguk is darabokra szedni majd a laptopot csak azért, hogy megnézzék az egyes komponensek pontos sorozatszámát vagy azonosítóját, de a nagyközönség igényét valószínűleg a Samsung "tear down" művelete is kielégíti.


[+]

A hírek szerint újra találkozhatunk a dúralumíniummal, pedig az előzetes hírek még arról szóltak, hogy helyette mást fognak alkalmazni. Most viszont úgy tűnik, az első generációnál megismert anyag kerül bevetésre. Ami a fémfelületek külső anyagmegmunkálását illeti (beleértve a billentyűzet körül találhatót is), a különbség csupán annyi lesz, hogy az unibody ház szálcsiszolás helyett homokfújt lesz, mely jobban illeszkedik majd az új dizájnhoz.

A második generációs 9-es még vékonyabb és könnyebb lesz elődjénél, amiben nagy szerepet játszik az új kijelző és annak újonnan tervezett fényvezető panelje. Hatalmas előrelépésnek könyvelhetjük el, hogy a 13,3"-es változatban (a nagyobbikról nincs információnk) biztosan PLS paneltechnológiát alkalmaznak, mely 178 fokos betekintési szöget és sokkal jobb színhűséget eredményez (hasonlóan például az IPS-hez).


[+]

Szintén fontos szerepet kap az új alaplap, melynek egyoldalas és elődjéhez képest 16%-kal vékonyabb kialakítása szintén hozzájárul a notebook alacsony tömegéhez és lapos felépítéséhez. Ennek ellenére nem spórolták le róla a 4 az 1-ben kártyaolvasót, az USB, Ethernet, HDMI és hangcsatlakozókat sem, illetve a Wi-Fi vezérlőnek is jutott hely. Az mSATA-s SSD közvetlenül kapcsolódik az alaplapra, amivel további helyet tudtak megtakarítani a tervezők. A processzor hőelvezetéséről egy dupla hőcsöves hűtési rendszer gondoskodik, melyek végére egy-egy darab 40 mm átmérőjű ventilátor került. Reméljük, hogy a Sandy Bridge-nél jobban melegedő Ivy Bridge sem okoz majd neki problémát, de biztosak lehetünk benne, hogy a mérnökök erre is gondoltak.


[+]

Vékonyabb lett a billentyűzet is, ami részben annak is köszönhető, hogy a gombok útját 1,5 mm-ről 1,35 mm-re rövidítették – állítólag a gépelési érzet és a visszajelzés romlása nélkül. Természetesen a háttérvilágítást megmaradt, de a hagyományos LED-ek helyére OLED került, elsőként a laptopok világában. Ha már hozzányúltak a beviteli részleghez, akkor a touchpad sem maradt érintetlenül. Ezt szintén 40%-kal vékonyabbra, úgynevezett PET (polietilén-tereftalát) típusúra cserélték az eddig használt PCB helyett.


[+]

A második generációs 9-es is beépített li-polimer akkumulátorral érkezik. A hatcellás, 40 Wh teljesítményű darab a csuklótámasz alatti részen kap helyet, körülvéve a hangszórókkal, melyek külön kis dobozba kerültek beépítésre a dinamikusabb hangzás érdekében – nyilván csodát nem lehet művelni ekkora átmérővel.


[+]

Azóta történt

Előzmények