A Samsung SSD 850 Pro bírta a legtovább a c't magazin élettartam tesztjén

A német lap 2x6 darab SSD-t tesztelt, a nyertes 9,1 PB-nál pukkadt ki.

Az már mindenki előtt ismert, hogy az SSD tárolók élettartama korlátozott, a gyártók pedig csak bizonyos felírt adatmennyiségre, felírt-törölt ciklusok számára vállalnak garanciát. Éppen ezért nem mindegy, hogy az adott SSD-t milyen környezetben és milyen feladatokra kívánja a vásárló használni, azaz nem árt a teljes felírható adatmennyiségre (TBW) odafigyelni a specifikációs táblán, mely függ az adott egység tárkapacitásától is. A német c't magazin a tavalyi év nyarán úgy döntött, hogy készít egy tesztet az SSD-k élettartamáról. Ehhez 12 darab 240-256 GB-os SSD-t vásároltak, egészen pontosan kettőt-kettőt az ott közkedveltnek számító hat típusból: OCZ TR150, Crucial BX200, SanDisk Ultra II és Extreme Pro, Samsung SSD 750 EVO és 850 Pro. A tárolókat négy tesztrendszerben osztották szét és ráeresztették a H2Benchw programot.

A 12 darab SSD közül a nyolc legolcsóbb már tavaly decemberben kidőlt a sorból, illetve a drágábbak közül egy SanDisk Extreme Pro is kihullott, de javukra legyen mondva, mindegyik túlteljesítette a gyártó által megadott határértéket: a leghamarabb kieső Crucial BX200 is 187 és 280 TB-os értéket hozott, ami legalább 2,5-szerese a megadottnak, ami 70 TBW. A maradék SanDisk Extreme Pro és a két Samsung SSD 850 Pro tovább küzdött, de feszültségprobléma miatt az egyik Samsung 850 Pro és a SanDisk hamar beadták a kulcsot, így egyetlen Samsung SSD 850 Pro maradt a versenyben. Ennek egészen múlt hét szerdáig sikerült húznia, a végeredmény pedig magáért beszél: 9100 TB, azaz 9,1 PB írást viselt el, ami messze, mintegy hatvanszorosan meghaladja a specifikációkban megadott 150 TBW értéket.


[+]

Ez azt jelentené, hogy az átlagos napi 40 GB írással számolva 623 évig működhetne – persze csak elméletben. A túlfeszültség miatt meghibásodott Samsung SSD 850 Pro és SanDisk Extreme Pro tárolók egyébként 2,2 PB-ig bírták, ami szintén kiváló érték lenne önmagában is. Az olcsóbbak közül a Samsung kisebb modellje, az SSD 750 EVO bírta a legtovább: 1,2 PB-os eredményt ért el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés