SLI-üzemmódválasztás elegánsan

Az NVIDIA SLI technológiáját támogató első alaplapok szériatartozéka egy kis nyák, amelynek segítségével az egy-, illetve kétkártyás üzemmód között lehet választani. Az eszköz feladata lényegében a PCI Express-vezetékek átdrótozása a fizikailag PCIe x16 formátumú aljzatok között. Mivel a legtöbben nem naponta cserélgetik videokártyáikat, a kis nyák megfordításával járó pluszmunka nem okoz igazi kellemetlenséget, az Asus szerint azonban létezik elegánsabb megoldás is a feladatra.

A tajvani alaplapgyártó most piacra kerülő A8N-SLI Premium jelzésű alaplapja az A8N-SLI Deluxe továbbfejlesztett változata, amelyről – amint képünkön is látható – hiányzik az EZ Switchnek keresztelt üzemmódváltó a két VGA-foglalat közül. Az új alaplap a Pericom Semiconductor PCIe-vezetékek váltására szakosodott IC-jét és az Asus AI Selector szoftvertechnológiáját használja az egy-, illetve kétkártyás üzem közötti választáshoz. Egy videokártya használata esetén a teljes PCIe x16 sávszélesség rendelkezésre áll, míg az utóbbi esetben a PCIe-vezetékek kétszer nyolc arányban oszlanak meg.

Egyéb tulajdonságait illetően is igazán modern lappal állunk szemben: Socket 939 processzorfoglalattal, valamint az említetteken kívül egy PCIe x1, egy PCIe x4 és három hagyományos PCI aljzattal látták el; két IDE-csatornája mellett összesen nyolc Serial ATA portot találunk – a rájuk kötött merevlemezek interfésztől függetlenül kapcsolhatók RAID kötetekbe. A gyártó a Deluxe változathoz képest módosított az nForce4 SLI chip hűtésén, amely valószínűleg kedvezően hat a zajszintre. Az első videokártyát fogadó bővítősín mellett látható EZ Plug molex-csatlakozó a grafikus alrendszer energiaéhségét hivatott kielégíteni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés