Sok hibás AMD processzorról írt a PowerGPU egy azóta törölt bejegyzésben

A Hardware Unboxed utánakérdezett a problémának a vezető ausztrál viszonteladóknál, de senki számolt be magas meghibásodási arányról.

Izgalmasan indult a hét az AMD portáján, ugyanis a számítógépek építésével foglalkozó PowerGPU megosztotta azt az információt, hogy kiemelkedően nagy az AMD Ryzen 5000 sorozatba tartozó processzorok meghibásodási aránya. Itt konkrét értékekkel állt elő a cég, ugyanis állításuk szerint a 50-50 darab Ryzen 9 5950X-ből és 5900X-ből rendre 8 és 4, 100 darab Ryzen 7 5800X-ből 4, 120 darab Ryzen 5 5600X-ből pedig 3 érkezett hibásan. Ezeken túlmenően beszámoltak arról is, hogy Intel processzorból mindössze egy hibással találkoztak a működésük során, az egy Core i7-9700K volt. Azt nem magyarázták el, hogy utóbbi összehasonlítást miért volt elengedhetetlenül fontos megosztani.

A Twitter bejegyzés gyorsan bejárta az internetet, és a Hardware Unboxed figyelmét is felkeltette, amely média meg is kérdezte a vezető ausztrál viszonteladókat, hogy mit tapasztalnak a Ryzen 5000-es sorozatú processzorok tekintetében. Az érintettek szerint a szóban forgó termékek meghibásodási aránya normálisnak mondható, lényegében 2% alatti.


A törölt Twitter bejegyzés (forrás: PowerGPU Twitter)

A PowerGPU egyébként semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott az állításának alátámasztására, mostanra pedig törölték az eredeti Twitter bejegyzést, de az internet nem felejt, ezt a fenti képen meg lehet még tekinteni.

Igazából nem tudni, hogy mi a helyzet. Annyi biztos, hogy a PowerGPU extrém kis mintát dolgoz fel, tehát még ha ezt is tapasztalták, ami egyébként nem elképzelhetetlen, abból nem feltétlenül lehet bármilyen következtetést levonni. Lényegesen nagyobb mintát adnak a Mindfactory.de adatai, amelyek alapján a fentebb említett processzorok meghibásodási aránya 0,3 és 0,6 százalék közötti, és ez nagyjából 25 ezer termék eladás alapján van számolva. Az előbbi információt megosztották a Twitteren a PowerGPU-val is, de a cég szerint nem meghibásodásokról beszéltek, hanem már eleve nem működő leszállított processzorokról, vagyis az eladásokból nem lehet kiindulni. Ez rendben is lenne, de ebben az esetben azt kell feltételezni, hogy a Mindfactory.de minden egyes dobozos AMD processzort kibont, majd ellenőriz, hogy jó-e. Ez nyilván nincs így, tehát a már eleve nem működő processzorok a felhasználókhoz való kiszállításuk után is üzemképtelenek, vagyis garanciális ügyintézés lesz belőle, így elméletben nagyobb tételben is jönnie kellene a PowerGPU által megadott, akár 16%-os meghibásodási aránynak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés