Sok minden kiderült az Intel Lunar Lake processzorairól

A Meteor Lake utódaként jövő év végére várható mobil platformról kiszivárgott pár, részleteket is tartalmazó dia.

Az Intel eddig ismert útiterve szerint a mobil oldalon hamarosan megérkezik a Meteor Lake platform, melyről már elég sok mindent tudunk – például azt, hogy nagy valószínűséggel csak 2024 elején találkozhatunk majd a vele szerelt notebookokkal, melyek a Foveros technológia ára miatt várhatóan elég drágán kerülnek a boltokba. A Meteor Lake után az Arrow Lake, azután pedig a Lunar Lake következhet – ez utóbbit pedig a cégnél már demózták is az Innovation 2023 konferencián. A demón azonban túl sok részletet még nem osztottak meg a közönséggel, de az kiderült, hogy elég jól állnak vele ahhoz, hogy használható és szoftvereket megfelelően futtató szilíciumlapkaként beépítsék egy tesztrendszerbe. Most viszont egy befektetőknek készült, belsős felhasználású előadás anyaga került ki először a Twitterre/X-re, majd onnan még törlés előtt tovább az Anandtech fórumára.


[+]

A képek alapján a Microsofttal közösen fejlesztett, így a Windows 12-re optimalizált processzorokból első körben két Core i5 és két Core i7 szintű modell érkezhet a jelenlegi U szériát felváltó MX sorozat részeként. Ezek tehát kifejezetten energiatakarékosak, és ami érdekes, hogy immár MoP (Memory on Package) felépítéssel rendelkeznek majd.


[+]

Ettől elég nagyra is nőnek, nagyjából 27 x 27,5 mm-esek lesznek, tetejükön a 16 vagy 32 GB-nyi LPDDR5X-8533-as memóriával. A processzorban 4 Lion Cove P mag és 4 Skymont E mag dolgozik majd (ezek a TSMC N3B node-ján készülnek), ezek mellé pedig modelltől függően 7-8 Xe2-LPG grafikus mag, illetve egy NPU 4.0 MI-gyorsító kerül.

[+]

A grafikus magok a Battlemage architektúrára épülnek majd. A további komponenseket illetően a CPU maga kínál még PCIe 5.0 x4 és PCIe 4.0 x4 csatolót, három TB4/USB4 konnektort, két USB 3.2 Gen 2 konnektort, Wi-Fi 7-et és Bluetooth 5.4-et, stb. Az energiatakarékossághoz kapcsolódóan érdemes megjegyezni, hogy a 8 wattos változat állítólag passzív hűtéssel is üzemeltethető, de a nagyobb – 12-30 wattos – modellek már ventilátort kérnek majd.

[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés