A Sony PlayStation 3 ismét megújul – 7 éves koncepció újratöltve

A konzolrajongók jelentős része már az új generációs példányokra vágyakozik, a hírek szerint a sorban az első a Nintendo Wii U lesz, amely még idén a boltok polcaira kerülhet. A Sony és a Microsoft viszont szemmel láthatóan nem sietteti a generációváltást, inkább az aktuális, de már alaposan korosodó hardverből szeretnék kipréselni a maximumot. Korábban már többször is beszámoltunk róla, hogy a Sony egy újabb PlayStation 3 piacra dobását tervezi, amely szintén azt az üzenetet hordozza, hogy a közeljövőben nem tervezik a PS4 bemutatását.


[+]

A Sony a Tokyo Game Show hivatalos megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatóján végül lerántotta a leplet a legújabb PS3-ról, amely a 2006-ban érkezett első példány harmadik átdolgozott változata. Az elsődleges cél az volt, hogy a konzol a lehető legkisebb és legkönnyebb legyen, és nem utolsósorban a gyártási költségeket is megpróbálták minimalizálni. A 290 x 60 x 230 mm-es kiterjedéshez kb. 2,1 kg-os tömeg párosul, amely az eredeti játékmasinához képest térfogatban és tömegben is fele akkora, de a 2009-es PS3 Slim-hez képest is 20%-kal kisebb és 25%-kal könnyebb.


[+]

A dizájn inkább funkcionális, mint sem esztétikus, bár ennek megítélése erősen szubjektív. A bordázott tető rejti az egyik legszembetűnőbb költségcsökkentést, ugyanis a slot-in rendszerű optikai meghajtót egy tolóajtó mögé rejtett, felső betöltésűre cserélték. A tárkapacitással kapcsolatos pletykák is részben beigazolódtak: a jelenlegi 160 és 320 GB kapacitású modellekkel ellentétben 250 és 500 GB-os variánsok érkeznek, de kifejezetten az európai piacra egy 12 GB-os flash alapú konzolt is készítettek. A ráncfelvarrott hardver mellett a lényegről, vagyis a játékokról sem feledkeztek meg, olyan címekkel kecsegtettek, mint például az Assassin's Creed III, a Call of Duty Black Ops 2, vagy a  Madden NFL 13.


[+]

A fekete és fehér színben érkező, harmadik generációs Sony PlayStation 3 Japánban novemberben rajtol, de a karácsonyi nagy rohamra világszerte elérhetővé válik. Ami az európai árakat illeti, a merevlemezes modellek közül egyelőre csak az 500 GB-os PS3 299 eurós árcédulájára derült fény, a 12 GB-os flash alapú konzolhoz pedig 229 euróért lehet majd hozzájutni. Vagyis a pletykákban felröppent 150 dolláros árazás messze nem valósult meg, de 7 éves életciklusa alatt most lehet majd a legolcsóbban beszerezni egy PlayStation 3-at.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés