Sun munkaállomás 939 tűs Opteronnal

Hirdetés

A Sun az elmúlt héten újabb munkaállomásokkal gyarapította kínálatát. Az Ultra 20 belépőszintű munkaállomásként – legalábbis az Egyesült Államokban – már igen kedvező, 895 dolláros áron is hozzáférhető, vagy előfizetéses konstrukcióban három év alatt, havi 29,95 dollár befizetésével vehető birtokba. Az AMD Opteron processzorára alapozó konfigurációhoz Solaris 10 operációs rendszer, Sun Java Studio Enterprise 7 szoftver és Sun Java Studio Creator fejlesztői környezet jár, és felár ellenében számos terméktámogatási szolgáltatás vehető igénybe. Minthogy a munkaállomás x86-64 architektúrára épül, a felhasználói igények függvényében más, a gyártó által minősített operációs rendszerek is telepíthetők rá; ezek sorában a Red Hat Enterprise Linux WS3 és WS4, a SuSE Linux Enterprise Server 9 és a Windows XP Professional található meg.

Az Ultra 20-ban már az egyutas rendszerekben használható Opteron 100-as széria legújabb, 939 tűs változatai kapnak helyet az 1,8 és 2,6 GHz közötti sebességtartományból. A processzort az NVIDIA nForce4 Ultra alaplapi vezérlőchipje szolgálja ki, így csupán egy videokártya használatára nyílik mód. Memóriából legfeljebb 4 GB (nem-pufferelt) illeszthető a gépbe, merevlemezből egy vagy két SATA csatolófelületű egység választható, utóbbi esetben RAID 0 vagy 1 üzemmódban is, míg az optikai egység DVD-olvasó vagy -író lehet.

Az alaplapon egy ATI Rage XL grafikus vezérlő biztosítja az alapvető, kétdimenziós megjelenítést, és akár ezzel párhuzamosan is használható az opcionális NVIDIA Quadro NVS 280 vagy Quadro FX 1400 kártya. További bővítésre két PCI Express x1 és négy PCI slot, továbbá USB 2.0 és Firewire csatlakozók nyújtanak lehetőséget, a hálózati vezérlő természetesen gigabit sebességű. A Sun még ebben az évben kétmagos Opteron processzorral is piacra dobja az Ultra 20-at.

A vállalat egyidejűleg egy új termékcsalád, a hordozható munkaállomások Ultra 3 sorozatának érkezését is bejelentette. Valójában itt nem a Sun saját termékeiről van szó, hanem a Naturetech és a Tadpole által gyártott, UltraSPARC processzorral szerelt notebookok beemeléséről a cég kínálatába.

A Sun neve alatt forgalmazott Ultra 3 Mobile Workstationök típustól függően 550, illetve 650 MHz-es UltraSPARC IIi vagy 1280 MHz-es UltraSPARC IIIi processzorral, maximum 2 GB memóriával, 80 GB-os merevlemezzel és CD-író/DVD-olvasó kombó optikai meghajtóval érkeznek. A megcélzott felhasználási terület igényeihez igazodva az USB 2.0 és a Wi-Fi, illetve Ethernet hálózati portok mellett a régebbi soros és párhuzamos interfészek is megtalálhatók. A kijelző ugyancsak modellfüggő: vagy 15 colos, 1400x1050 pixel felbontású, vagy 17 hüvelykes és 1440x900 képpontos. A 3400 dollárnál kezdődő áron kapható Ultra 3 notebookok alap operációs rendszere ugyancsak a Solaris 10.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés