Szabvány a PC-perifériák megfigyeléséhez és vezérléséhez

A PC-ipar számos prominens képviselője szövetkezett egy olyan nyílt és ingyenesen használható szabvány kidolgozására, mely a számítógépek tápellátásáért és hűtéséért felelős alkatrészek valós idejű megfigyelését és szabályozását teszi lehetővé. A rendszer olyan paramétereit, mint a különböző komponensek hőmérséklete, a ventilátorok fordulatszáma, a feszültségértékek vagy éppen a vízhűtőrendszerben lévő folyadék áramlása, eddig eltérő módokon lehetett kiolvasni és befolyásolni, gyártóspecifikus megoldásokat használtak arra is, hogy megfelelő hardveres és szoftveres rétegeken keresztül az adatok megjelenítésére és manipulálására alkalmas felhasználói felületet hozzanak létre.

Az Enthusiast System Architecture (ESA) – a név egyúttal jól mutatja, milyen vásárlóréteget céloznak meg elsősorban – egy olyan kétirányú kommunikációs protokoll, melynek fő feladata, hogy a rendszer monitorozása és vezérlése számára egységes keretet biztosítson; segítségével a tápegység, a hűtőrendszer vagy az érzékelőket tartalmazó ház állapotjelentéseket küldhet a kontrollernek, illetve utasításokat fogadhat működésének módosításához. A felhasználók előtt az ESA-kompatibilis eszközök egységes grafikus felületen jelennek meg, az adatok akár egy Windows Sideshow kijelzőre is kiírathatók. A szenzorok térbeli elhelyezkedésük vagy más logikai szempont szerint is csoportosíthatók, ezzel könnyen fel lehet tárni például egy ház rosszul szellőző zugait.


[+]

Az új szabvány egyébként jól bevált eljárásra építkezik, ugyanis az USB HID hardveres és szoftveres rétegei jelentik az alapját. Az ESA eszközök ennek megfelelően négytűs alaplapi USB csatlakozókat használnak (komolyabb rendszerekbe belső hub is kerülhet), minősítésüket pedig az USB eszközökéhez hasonlóan egy független labor végzi, így elvileg kizárhatók a kompatibilitási problémák. Az első ESA eszközöket novemberre ígérik, érdekességük a saját – frissíthető – firmware. A szabvány megalkotásában az NVIDIA vállalt főszerepet, de olyan vállalatok is támogatják, mint a HP, Dell, Alienware, Asus, EVGA, Gigabyte, XFX, MSI, Thermaltake, Tagan, SilverStone, Cooler Master és OCZ Technology, hogy csak az ismertebbeket említsük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés