Szoftveresen gyorsít az Apple a Mac-eken

Tavasz óta érhető el a Valve Steam néven ismert digitális disztribúciós rendszere a Mac-ek számára. A PC-s játékok esetében még mindig Windows az úr, ám az Apple ezzel a lépéssel a játékosok felé próbált nyitni, hiszen az almás gépek eddig messze nem erről a tulajdonságukról voltak híresek. Problémát jelentett azonban az elérhető játékok futtatási sebessége, ami gyengébb volt a Windows esetén mérhető teljesítményszinthez viszonyítva. Ennek a legfőbb oka az lehet, hogy a játékprogramok nagy részét a Microsoft DirectX API-jának valamely verziójára írják, ám ez a felület nem érhető el a Mac operációs rendszere alatt. A megoldást az OpenGL API jelenti, ami széleskörű támogatást élvez a hardvergyártók körében, ám az adott programot át kell portolni erre a felületre.

Kellően jól optimalizált szoftverkörnyezet esetén a két API teljesítménye közel azonos, továbbá a sebességproblémák elhárításában az Apple is kiveheti a részét. A vállalat láthatóan komolyan gondolja a játékosok megnyerését, így egy frissítést adtak ki a Snow Leopard operációs rendszerhez, ami a Portal és a Team Fortress 2 címen jegyzett játékok esetén komolyan javít a teljesítményen. Az almások számára nagyon fontos szempont a megfelelő támogatás biztosítása, hiszen a Mac gépek többnyire drágábbak az azonos konfigurációval rendelkező PC-knél, és a játékosok az extra pénzért messze nem szeretnének alacsonyabb teljesítményt kapni. A képminőséget érintő gondokra egyelőre nincs megoldás, így az Apple gépeken a megjelenítés kicsit ködösebb, valamint a textúraszűrés minősége sem éri el a Windows esetében tapasztalható szintet.

A közel 70 MB-os csomagot az alábbi linken keresztül lehet elérni. Valószínűleg nem ez lesz az egyetlen frissítés ebben az irányban, mivel a jövőben egyre több játék lesz futtatható a Mac rendszereken.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés