Törölheti az AMD a Deccan platformot

Alig egy hónappal korábban számoltunk be arról, hogy 2012-ben újjászületik a Brazos platform. A 2.0-s verzió az alapot szolgáltató APU tekintetében nem sokat változik, hiszen lényegében pár gyorsabb lapka érkezik ugyanarra a fogyasztási szintre, illetve bevetésre kerül az A68M jelzésű vezérlőhíd, mely számos újítást vet be az elődhöz képest. Korábban szó volt azonban a Deccan platformról is, mely egy SoC lesz, és a legfrissebb adatok szerint 2012-es esztendő harmadik negyedévében jelenhet meg. A termékről kiszivárgott részleteket természetesen megírtuk, így többnyire ismert, hogy mit tudhat a Wichita és a Krishna APU.

Az új hírek szerint azonban nem biztos, hogy a termék képességeit meg is tapasztalják a felhasználók, mivel a 2013-ra tervezett Kabini APU akár az év elején elstartolhat, ami azt jelenti, hogy a Deccan platform legjobb esetben sem élne fél évnél tovább. Ez az időtartam túl kevés ahhoz, hogy az OEM-gyártók felvegyék a rendszert a termékskálába, hiszen a gyártás viszonylag gyorsan befejeződne. Nagy kár, hogy az Intel sem sürgeti az AMD-t ezen a fronton, mivel a közvetlen ellenfélnek tekinthető Cedar Trail platformhoz még hitelesített grafikus drivert sem tudott írni az Imagination Technologies, így a gyártók bizalmatlanok a fejlesztéssel kapcsolatban. A félelem alapvetően jogos, hiszen WHQL aláírással rendelkező meghajtók nélkül nem telepíthető fel a mobil masinákra a Windows 7.

A Deccan platform bevetése ellen tehát sok dolog szól. Egyrészt az új Atom számára még a Brazos is kemény falatnak tűnik (nem számítva a 2.0-s verziót), másrészt a Wichita és a Krishna APU-ról átcsoportosítva az erőforrást a Kabini APU is hamarabb elkészülhet. Ez a fejlesztés technikailag ugyanolyan koncepcióra épül, vagyis SoC-ról van szó, mely a GlobalFoundries 28 nm-es gyártástechnológiájára épül, de új generációs Jaguar processzormagokat, és új generációs IGP-t kap, mely támogatja majd a Windows 8 összes képességét. Ez a Deccan platformról nem mondható el, így a Kabini APU jobban illik majd az új operációs rendszerhez. A Wichita és a Krishna APU fejlesztésének leállítása a tabletekbe szánt Samara APU 2013-as megjelenését sem befolyásolná, mivel ez a SoC egy teljesen külön fejlesztés lesz Jaguar magokkal, illetve új generációs Radeon architektúrával – alkalmazkodva a Windows 8 igényeihez.

Az AMD a Brazos 2.0 gyártását várhatóan 2012. február közepén indítja be, így a start a CeBIT-en történhet meg. A tabletekbe szánt Brazos-T gyártásának megkezdése április végén esedékes. Amennyiben a pletykák igazak, akkor a 2012-es tervekből eltűnik a Deccan platform, de a Kabini APU akár a következő év legvégén bevethető lehet. A Samara APU valószínűleg 2013-as esztendő előtt nem érkezik meg, azon belül is valamikor nyáron lehet számítani a startra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés