Hirdetés

A harmadik negyedév végéig probléma lesz a TSMC 28 nm-es gyártókapacitása

Gyakorlatilag nem titok, hogy a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiájára nagy igény mutatkozik, és a vállalat folyamatos kapacitáshiánnyal küzd. Ez annál nagyobb probléma lesz, minél több cég igényli az új fejlesztésű gyártósorokat. A Digitimes úgy tudja, hogy a harmadik negyedév végéig folyamatosan szűkös lesz a gyártókapacitás, ami sajnos kellemetlen a partnerek számára, így a Xilinx, az Altera, az AMD, az NVIDIA és a Qualcomm nehéz helyzetben van.

A fentebb felsorolt gyártók közül a Xilinx, az Altera és az AMD kezdte meg leghamarabb a 28 nm-es node-okon a gyártást, így arányaiban az említett vállalatoknak van a legjobb dolguk, hiszen már megfelelő kapacitást foglalhattak le az elmúlt hónapok folyamán. Ettől függetlenül az AMD nem túl sok Tahiti kódnevű cGPU szállít a Radeon HD 7970-es VGA-kba, ami jelzi, hogy több gyártósorra lenne igény, de sajnos a lehetőségek korlátozottak.

Az NVIDIA nemrég nyújtotta be igényét a 28 nm-es waferekre, melynek eredménye GeForce GTX 680 alapját biztosító GK104-es kódnevű lapka, ami sajnos még a Radeon HD 7970-nél is nagyobb hiánycikknek számít. Ez annak köszönhető, hogy a TSMC a gyártókapacitás nagy részét elosztotta a fenti trió között, így az NVIDIA lényegében csak a folyamatos bővítéssel jut gyártósorokhoz. A Digitimes úgy tudja, hogy a zöldek több lapka debütálását is eltolták, ami érthető, hiszen kevés termékkel nagyon nehéz lefedni a középkategóriás, vagy olcsóbb VGA-k piacát.

A Qualcomm szintén a TSMC-vel képzeli el a 28 nm-es SoC rendszerek gyártását, de látva a kialakult helyzetet több dizájnt átvisznek az UMC-hez. A helyzet koránt sem lesz tökéletes, de nincs más választás, több bérgyártóra kell bízni a gyártást.

Sajnos a TSMC a kihozatal növelésével sem halad túlzottan jó ütemben. Erre eddig nyilvánosan csak az NVIDIA panaszkodott, de valamilyen szinten minden partner érintett lehet a problémákban. Természetesen a specifikus gondokat azok a vállalatok már megoldhatták, amelyek korábban készítették el az első dizájnokat, de az általános problémák javítása a TSMC reszortja.

A tajvani bérgyártó az igények kielégítése érdekében agresszív bővítési tervet dolgozott ki korábban, és a legfontosabb, hogy tartsák magukat az ütemtervhez. Ha minden jól megy, akkor az idei évben a bevétel 10%-a származhat a 28 nm-es gyártástechnológiából.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés