Nem bővíti tovább öregedő gyártókapacitását a TSMC

A vállalat ezzel felhívta partnereinek a figyelmét arra, hogy lépjenek tovább legalább a 28 nm-es node-ra.

Bár a bérgyártók kapcsán a figyelmet mindig is az új fejlesztésű gyártástechnológiák kapták, fontos észben tartani azt is, hogy a régebben kifejlesztett node-ok is aktív használatban vannak. Ez azzal magyarázható, hogy számos lapka esetében egyszerűen nincs szükség modern gyártási eljárásra, egyszerűen egy már letervezett chipet akármeddig lehet gyártani, ha az képes megfelelni az igényeknek.

Az Anandtech azonban megtudta, hogy Kevin Zhang, a TSMC üzleti fejlesztésért felelő alelnöke egy tervet vázolt fel, amelynek lényege, hogy a tajvani bérgyártó nem épít több 40 nm-es, vagy ennél elavultabb gyártókapacitást. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy amennyi gyártósorral rendelkezik a cég, annyi marad hosszabb távon, vagyis ezeket kell beosztaniuk a partnereknek. Ez persze nem kevés, mivel a vállalat a bevételeinek negyedét ilyen elöregedő node-okból szerzi, viszont mostantól számolni kell a fix kapacitás okozta problémával, amit a partnereknek az egyes lapkák tervezésénél figyelembe kell venni.

Az egész végeredményben egy felhívás arra, hogy ideje továbblépni legalább 28 nm-es, esetleg valamivel modernebb node-okra, és ebben egyébként a TSMC segíteni is fog az érintetteknek. 28, 22, 16 és 12 nm-en egyébként még várhatók bővítések, nem is kevés, ugyanis korábban már kiderült, hogy a jelenlegi szinthez mérve nagyjából 50%-kal több wafer megmunkálására elég kapacitás épül az elkövetkező években.

Sok cég egyébként azért ódzkodik 28 nm-re, vagy ennél modernebb node-ra ugrani, mert ezek valamivel drágábbak mint az elavultnak mondható eljárások, és ugyan van előnyük, de nem annyi, hogy a magasabb ár mellett megérje felvállalni többek között a fogyasztás csökkenését. Ettől függetlenül a TSMC jövőképe többeket váltásra kényszerít majd, hiszen annál nincs rosszabb, ha nincs elég leköthető gyártókapacitás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés